Θετικά βλέπουν στη Κύπρο την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος της Κυπριακής κυβέρνησης χαρακτήρισε την έκθεση περιγραφική και εξισορροπητική, και σημειώνει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ υιοθετεί την προσέγγιση της διασύνδεσης κεφαλαίων, καθώς και τη θέση ότι οι συνομιλίες είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και κυπριακής καθοδήγησης.

    

   

»Η έκθεση του ΓΓ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ακολουθώντας τη συνήθη τακτική του Διεθνούς Οργανισμού όταν διαδικασίες διαπραγματεύσεων βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι περιγραφική και εξισορροπητική», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

    

    Νωρίτερα ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε την έκθεση «όχι άσχημη».

    

   

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι ο κ. Μπαν Κι -μουν »σημειώνει τα δύο κοινά ανακοινωθέντα της 23ης Μαΐου και της 1ης Ιουλίου των ηγετών των δύο κοινοτήτων στα οποία συμφωνήθηκε η βάση των διαπραγματεύσεων καθώς και τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού». 

    

   

»Η βάση είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα», αναφέρεται στη δήλωση.

    

   

Σε σχέση με την αναφορά του ΓΓ του ΟΗΕ στο θέμα της διεθνούς διάσκεψης, ο εκπρόσωπος σημείωσε πως ο κ. Μπαν Κι-μουν θα τη συγκαλέσει »έπειτα από διαβούλευση με τις δύο πλευρές και όταν υπάρξει επαρκής πρόοδος στα θέματα ουσίας του Κυπριακού που να δικαιολογεί της σύγκλησή της».

    

   

»Η διεθνής διάσκεψη θα ασχοληθεί με θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων που αποτελούν τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού», ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης. 

    

   

Περαιτέρω ανέφερε ότι »η ελληνοκυπριακή πλευρά εκφράζει την ετοιμότητα και τη βούλησή της για συνέχιση της διαπραγμάτευσης πάνω στη συμφωνημένη βάση με στόχο την επίτευξη λύσης το συντομότερο». 

    

   

»Αν από μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς επιδειχθεί η ανάλογη θέληση και η ίδια συνέπεια στη βάση λύσης με αυτή της ελληνοκυπριακής πλευράς, τότε οι δύο πλευρές μπορούν να φτάσουν σύντομα σε ακτίνα συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού», αναφέρεται στη δήλωση.

    

   

»Αυτή η εξέλιξη», πρόσθεσε, «θα επιτρέψει τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ, των εγγυητριών δυνάμεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επίλυση των διεθνών πτυχών του Κυπριακού». 

    

   

Εξ άλλου, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας υιοθετεί την προσέγγιση της διασύνδεσης κεφαλαίων που εξ αντικειμένου συνδέονται μεταξύ τους στις διαπραγματεύσεις.

    

   

Υπενθύμισε επίσης τη θέση της Ελληνοκυπριακής πλευράς πως »ότι η διασύνδεση των θεμάτων του περιουσιακού, των εδαφικών αναπροσαρμογών και των εποίκων θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για προώθηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

    

   

Τέλος, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι »μεγάλη ώθηση και νέα δυναμική στις διαπραγματεύσεις θα δημιουργηθεί επίσης αν η τουρκική πλευρά αποδεχθεί την ισορροπημένη πρόταση που η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει προτείνει σχετικά με την πόλη και το λιμάνι της Αμμοχώστου».