Τι γίνεται με τις προμήθειες της Εθνικής Φρουράς;

Αδυναμίες και ελλείψεις εντοπίζει η Επιτροπή Αμυνας της Βουλής στον έλεγχο της σωστής εφαρμογής των συμβολαίων που αφορούν στις προμήθειες που παραλαμβάνει η Εθνική Φρουρά για τη σίτιση του στρατεύματος, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αμυνας, βουλευτή ΕΔΕΚ, Γιώργο Βαρνάβα.

Όπως ανέφερε ο κ. Βαρνάβα σε δηλώσεις του, από τα όσα ακούστηκαν κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής εξάγεται το συμπέρασμα ότι »ενώ από τη μια οι όροι προσφορών τους οποίους ανακοινώνει η ΕΦ για προμήθειες είναι πολύ λεπτομερείς και μάλιστα επικαλούνται ευρωπαϊκές νομοθεσίες, από την άλλη έχει παρατηρηθεί αδυναμία ελέγχου της σωστής εφαρμογής αυτών των συμβολαίων».



Ο κ. Βαρνάβα αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε υπόθεση κατά την οποία η ΕΦ παρέλαβε αντί βοδινού κρέατος, χοιρινό και παρατηρήθηκε, όπως είπε, ότι ενώ το συμβόλαιο μιλούσε και για πιθανή ποινική δίωξη, ακόμη και φυλάκιση, το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Αμυνας αρκέστηκε στην επιβολή ενός μικρού προστίμου χωρίς να προχωρήσει σε καταγγελία.



Η Επιτροπή θεώρησε, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της, ότι υπήρξαν κενά στις πληροφορίες που κατατέθηκαν σήμερα ενώπιον της και γι’ αυτό το λόγο έχει αποφασίσει τη συνέχιση της συγκεκριμένης συζήτησης σε 15 μέρες, παρουσία της Γενικής Εισαγγελίας, των Υγειονομικών Υπηρεσιών και των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.

Θέλουμε, είπε, τα λεφτά του δημοσίου να διατίθενται σωστά και σε ποιοτικά προϊόντα και παράλληλα μας ενδιαφέρει ο στρατός να προμηθεύεται και να καταναλώνει ποιοτικά προϊόντα.

»Εξαιρετικά σοβαρό» χαρακτήρισε το ζήτημα ο βουλευτής ΔΗΣΥ Σωτήρης Σαμψών, σημειώνοντας ότι αυτό δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει και θα πρέπει να επιλυθεί άμεσα.

»Εχουμε διαπιστώσει κενά, παραλείψεις και ελλείψεις στη διαχείριση των συμβολαίων για τις προμήθειες τροφίμων στην ΕΦ» είπε, για να προσθέσει ότι το ζήτημα άπτεται της υγείας του στρατεύματος. 



Συγκεκριμένα έχει ζητηθεί η συνδρομή της Νομικής Υπηρεσίας για θέματα προσφορών και ρητρών που αφορούν την ευθύνη του προμηθευτή, για τέτοιου είδους προβλήματα που προκύπτουν, σημείωσε ο κ. Σαμψών.

Γι’ αυτό το λόγο, ανέφερε, η Επιτροπή έχει επιτακτικά ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες όπως επανέλθουν ενώπιον της για να την ενημερώσουν εκτενέστερα.

ikypros