Χριστόφιας: Τα κοιτάσματα μπορεί να λειτουργήσουν ως καταλύτης στο Κυπριακό

Πολύ κοντά στην ανακοίνωση των συμπερασμάτων των ερευνών για εξόρυξη υδρογονανθράκων είναι η κυπριακή κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας.

Κηρύσσοντας τις εργασίες συνεδρίου με θέμα «Αειφόρος, Ανταγωνιστική και Ασφαλής Ενέργεια στην Ευρώπη» ο κ. Χριστόφιας είπε ότι οι ενδείξεις μέχρι στιγμής είναι ενθαρρυντικές και ελπιδοφόρες, κατήγγειλε την Αγκυρα για παραβίαση των διεθνών κανόνων και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει να αντιδρά.

Διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι η προοπτική της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων δεν συγκρούεται με την προοπτική επίτευξης λύσης σύντομα, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης.

Ακόμη, επισήμανε ότι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης προκειμένου να μετατραπεί η Κύπρος σε ενεργειακό κέντρο, περιλαμβάνεται και η προκήρυξη του δεύτερου γύρου αδειοδότησης για διεξαγωγή έρευνας σε άλλα τεμάχια της ΑΟΖ.

Ο Κύπριος πρόεδρος υπογράμμισε εκ νέου ότι η επίτευξη λύσης, ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας, θα δημιουργήσει τις συνθήκες, έτσι ώστε με τρόπο δίκαιο όλοι οι Κύπριοι να έχουν όφελος.

«Σε μία επανενωμένη πατρίδα Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα μπορούν πλήρως να επωφελούνται του πλούτου που χαρίζει η φύση στη χώρα μας, κάτι που δεν μπορεί να γίνει τώρα στις συνθήκες της κατοχής και της διαίρεσης», τόνισε.

Υπέδειξε, επίσης, ότι έχει συμφωνηθεί πως η διαχείριση και η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, θα είναι αρμοδιότητα της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης και η κεντρική κυβέρνηση θα έχει την ευθύνη να επιμερίζει μέρος των εσόδων στις δύο ομόσπονδες μονάδες.

Απηύθυνε παράλληλα μήνυμα προς την Τουρκία, σημείωνοντας ότι η λύση θα δώσει τη δυνατότητα στην Αγκυρα να συνεργαστεί και να αναπτύξει συνέργειες με την Ομοσπονδιακή Κύπρο και στον τομέα της ενέργειας, καλώντας την να σταματήσει να παραμένει προσκολλημένη στον αναχρονισμό της διχοτόμησης που δυσμενώς θα επηρεάζει και τα δικά της συμφέροντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χριστόφιας: «Δεν αποδεχόμαστε μια δοτή λύση»

Σύσκεψη υπό Χριστόφια για το φυσικό αέριο στη Κύπρο