Χριστόφιας για συνάντηση με Ερογλου: «Αποτυχία, δεν υπάρχει τίποτα»

Για αποτυχία μίλησε μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Ντερβίς Έρογλου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Ερωτηθείς πώς πήγε η σημερινή συνάντηση, ο κ. Χριστόφιας απάντησε «άσχημα» για να προσθέσει: «Ξανασυζητήσαμε περί περιουσιακού … Δεν υπάρχει τίποτε, είναι αποτυχία η συνάντηση και πρέπει να το πούμε στον κόσμο, δυστυχώς. Αυτή είναι και η διαπίστωση των Ηνωμένων Εθνών, την οποία θα κάνει ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ».

Με τη σειρά του, ο κ. Ντάουνερ παραδέχθηκε κι αυτός ότι η σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών «δεν ήταν παραγωγική». Η συνάντηση, είπε, διήρκεσε λίγο περισσότερο από 1,5 ώρα και οι δύο ηγέτες εστίασαν στο θέμα του περιουσιακού. «Ήταν αρκετά ανεπιτυχής», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, όπως έκανε γνωστό ο Δημήτρης Χριστόφιας, οι συνομιλίες θα συνεχίσουν μέχρι τέλη Ιανουαρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση του ιδίου με τον κ. Έρογλου και τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, στο Greentree της Νέας Υόρκης.

Σε ερώτηση αν γίνεται διασύνδεση περιουσιακού με το εδαφικό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε ότι «γίνεται από εμάς συνεχώς», επισημαίνοντας πως «εκείνο που χρειάζεται, είναι να τεθούν στοιχεία κάτω. Και στο Greentree τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ είχε αποφασιστεί να δημιουργηθεί Επιτροπή, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν ανταποκρίνεται. Εμείς δώσαμε και ονόματα, είμαστε πανέτοιμοι, έχουμε βρει και τα αναγκαία στοιχεία και για το περιουσιακό και για το εδαφικό. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ανταπόκριση».

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι η βρετανική διπλωματία στα Ηνωμένα Έθνη επιμένει να συμπεριληφθεί στο ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, πρόνοια ότι μετά τη νέα τριμερή διάσκεψη του Ιανουαρίου -ασχέτως αν δεν έχει επέλθει συμφωνία επί των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού- θα πρέπει να συγκληθεί πολυμερής διάσκεψη για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε ότι «έχουν αλλάξει τα πράγματα» και εκτίμησε πως «όταν θα εκδοθεί το ψήφισμα δεν θα δούμε αυτά που ακούμε από τους Βρετανούς».

Αντιδρώντας έντονα στις πληροφορίες αυτές, η Λευκωσία υπενθυμίζει και τη θέση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι η πολυμερής διάσκεψη θα συγκληθεί εφόσον επιτευχθεί συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, πράγμα που δεν διαφαίνεται με βάση τα σημερινά δεδομένα στις απευθείας διαπραγματεύσεις. Υπέρ των κυπριακών θέσεων τάσσονται η Ρωσία, η Γαλλία και η Κίνα.

Ο κ. Χριστόφιας διαβεβαίωσε πως έχουν γίνει τα αναγκαία διαβήματα για τις κινήσεις αυτές των Βρετανών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «μέχρι και στον Βρετανό πρωθυπουργό κ. Κάμερον φτάσαμε», και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ «θα είναι καλό και θα ανταποκρίνεται στη δικαιοσύνη, όχι στις δικές μας θέσεις, αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα». Θα ανταποκρίνεται, πρόσθεσε, σε αυτά που και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει στηρίξει μέχρι τώρα.