Ζητούν -πάλι- παραίτηση Χριστόφια.

Την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ζήτησαν εκ νέου ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, ύστερα από συνάντηση που είχαν αντιπροσωπείες τους στα γραφεία του ΔΗΚΟ σήμερα. Οι δύο άνδρες δήλωσαν τη συμφωνία τους ως προς το θέμα αυτό και την εφαρμογή των προτάσεων του ΔΗΚΟ για κυβέρνηση καθολικής αποδοχής.

Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης απολογήθηκε ως προς τους βαριούς, όπως είπε, χαρακτηρισμούς που εξέφρασε σε χθεσινές του δηλώσεις, κάνοντας λόγο για συναισθηματική φόρτιση. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν αλλάζει οτιδήποτε από το μήνυμα που έστειλε.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο πώς βλέπουν τα πράγματα να εξελίσσονται λέγοντας ότι «εκείνο που βλέπουμε σαν σύμπτωση θέσεων είναι στην περίπτωση που αναλάμβανε τις ευθύνες του ο Πρόεδρος και παραιτείτο, ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης καθολικής αν θέλετε αποδοχής –ούτε εμείς εξαιρούμε το ΑΚΕΛ από τη συμμετοχή– κάτω από έναν κοινής αποδοχής Πρόεδρο, με ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης των μεγάλων εθνικών θεμάτων, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, αφού θα υπάρχει και η καθολική ενότητα όσον αφορά τους χειρισμούς».

Κληθείς να πει ποιες είναι οι κινήσεις που θα γίνουν όσον αφορά την πολιτική κατάσταση αν ο Πρόεδρος δεν παραιτηθεί, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως «ένα λέω: ότι δεν θα καταργήσουμε το Σύνταγμα».

Εποικοδομητική, χαρακτήρισε τη συνάντηση σε δικές του δηλώσεις ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, λέγοντας ότι «συζητήσαμε και την πρόταση την οποία έχει υποβάλει το ΔΗΚΟ, οφείλω να πω ότι υπήρξε πλήρης συναντίληψη σε ό,τι αφορά τους σταθμούς, αλλά και το περιεχόμενο αυτής της συγκεκριμένης πρότασης».

Συνέχισε λέγοντας ότι «συζητήσαμε και την πορεία του εθνικού θέματος, εν όψει του διαλόγου που συνεχίζεται –των διαπραγματεύσεων του Προέδρου και του κ. Έρογλου– και εν όψει της συνάντησης της Νέας Υόρκης».

Ο κ. Καρογιάν αναφέρθηκε και αυτός στο θέμα της έλλειψης πληροφόρησης για το αν υπήρξε ή όχι πρόοδος και στις τουρκικές προκλήσεις, επαναλαμβάνοντας πρόταση του ΔΗΚΟ ότι ο Πρόεδρος θα πρέπει να ζητήσει από τη Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών την αναβολή της προγραμματιζόμενης σύσκεψης στη Νέα Υόρκη.