Στην πλατφόρμα της Noble αυτή την ώρα ο Χριστόφιας

Στην πλατφόρμα «Όμηρος», όπου διεξάγονται οι ερευνητικές γεωτρήσεις για ανεύρεση υδρογονανθράκων αυτή την ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η συνοδεία του, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», έφθασαν στο Λιμάνι Λεμεσού λίγο πριν από τις 09:30, όπου ενημερώθηκε για τα μέτρα ασφαλείας και στις 10:05 αναχώρησε με ελικόπτερο για την Πλατφόρμα για μια πτήση διάρκειας 45 λεπτών.

Τον Πρόεδρο Χριστόφια συνοδεύουν η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης.

Η υπουργός Εμπορίου, Πραξούλα Αντωνιάδου, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέπτεται την πλατφόρμα για να ενημερωθεί ως ο πρώτος πολίτης της χώρας, επί τόπου, για την πρόοδο των εργασιών.

Η επίσκεψη, πρόσθεσε η κ. Αντωνιάδου, αποτελεί ένδειξη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί πάντοτε τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη, στο πλαίσιο τους διεθνούς δικαίου.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα, η υπουργός Εμπορίου σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς  για άναμμα φλόγας με φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα. Πρέπει, είπε, πρώτα να φτάσουμε σατο στοχευμένο βάθος και να γίνει στη συνέχεια η διαδικασία αξιολόγησης της έκτασης και του περιεχομένου του κοιτάσματος.

Η κ. Αντωνιάδου επανέλαβε ότι τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στις αρχές ή τα μέσα Δεκεμβρίου και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να προβεί σήμερα σε ανακοινώσεις, σε σχέση με το περιεχόμενο του κοιτάσματος.

Συμβολικό χαρακτήρα έχει η επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια στην πλατφόρμα της Noble, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

«Οπως έχει ανακοινωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στην πλατφόρμα, όπου γίνονται διάφορες εργασίες εδώ και πολύ καιρό», ανέφερε. Είναι, είπε, «γνωστό ότι βρισκόμαστε στο στάδιο της ερευνητικής γεώτρησης και αναμένουμε αποτελέσματα από αυτή την ερευνητική γεώτρηση αναφορικά με την ύπαρξη κοιτάσματος υδρογονανθράκων».

Μέχρι τώρα, ανέφερε, «έχουμε δείξει ως Κυβέρνηση υπομονή, με χαμηλούς τόνους».

Υπογράμμισε ότι «η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει και ένα χαρακτήρα συμβολικό, με την έννοια ότι είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης το θέμα των υδρογονανθράκων, αλλά και πολιτικές προεκτάσεις, με την έννοια ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά το χώρο που βρίσκεται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, και αυτό το κυριαρχικό δικαίωμα η Κυπριακή Δημοκρατία το ασκεί πάντοτε μέσα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου».

Κληθείς να πει πoιό είναι το πρόγραμμα της επίσκεψης του Προέδρου και κατά πόσο θα γίνει κάποια δοκιμαστική καύση ή άναμμα φλόγας του πρώτου κυπριακού φυσικού αερίου, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι «έχουν λεχθεί πάρα πολλά, εμείς δεν είπαμε ούτε για άναμμα, ούτε για οτιδήποτε άλλο», προσθέτοντας ότι «απλά είναι μια μετάβαση στην εξέδρα, θα ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα επιστρέψει από την πλατφόρμα».

Σε παρατήρηση ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται χωρίς δημοσιογράφους, ο κ. Στεφάνου διευκρίνισε ότι «είναι με εικόνα, με τα τηλεοπτικά κανάλια και με φωτογράφο», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πολλοί περιορισμοί λόγω πρακτικών ζητημάτων που τίθενται και γι αυτό ακριβώς το λόγο διασφαλίσαμε να υπάρχει για τους δημοσιογράφους εικόνα τόσο σε κινηματογραφημένο υλικό, όσο και σε φωτογραφίες».

Ερωτηθείς ως προς το πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργείται, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «αναμένουμε τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης, όταν κι εφόσον έχουμε αυτά τα αποτελέσματα αυτά θα ανακοινωθούν», προσθέτοντας ότι «αυτή είναι η πρακτική που ακολουθείται».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα αρχίσει ο 2ος γύρος αδειοδότησης, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι «όπως έχει ήδη λεχθεί στην τελευταία συζήτηση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει γίνει μια κατ’ αρχήν συζήτηση για το θέμα, έχουν αναλάβει οι αρμόδιοι Υπουργοί, που είναι στην Υπουργική Επιτροπή για το θέμα των υδρογονανθράκων».

«Μόλις ολοκληρωθεί η όλη αξιολόγηση των διαφόρων πτυχών που έχουν να κάνουν με το 2ο γύρο αδειοδότησης θα επανέλθει το θέμα σε μια επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για να παρθούν και οι αποφάσεις», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κλιμάκωση από Τουρκία»,λέει η Κύπρια ΥΠΕΞ

Η Noble Energy,»ρίχνει» τις προσδοκίες για το φυσικό αέριο στη Κύπρο!