Αγγελίδης: Στόχος ο τερματισμός της Τουρκικής παρανομίας, όχι η σύρραξη

Η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το διεθνές δίκαιο κι αυτό έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης, στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο.

Χρειάζεται υπομονή, υπέδειξε, για να πετύχουμε στοχευμένα τον τερματισμό της παρανομίας.

Παρά τα διμερή συμφέροντα, που έχουν ορισμένες χώρες της Ε.Ε. με την Τουρκία, σημείωσε, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα του προβλήματος, με συνέπεια να έχει μεταφερθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το όλο θέμα και αναμένουμε την αντίδραση.

Στόχος της Τουρκίας, είπε ο κ. Αγγελίδης, μπορεί να ήταν μία αντίδραση, η οποία ουσιαστικά να αποσταθεροποιήσει την περιοχή.

Σε ερώτηση αν θα αποτρεπόταν η έλευση του «Πορθητή» στα νερά της Πάφου, αν λειτουργούσε το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου και ήταν σε εξέλιξη μία άσκηση της Εθνικής Φρουράς με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ο ΥΠΑΜ δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει στενή επαφή σε στρατιωτικό και επιχειρησιακό επίπεδο με την Ελλάδα και άλλες χώρες και γίνονται ευρείας κλίμακας ασκήσεις. Όταν ήρθε το «Φατίχ», είπε, ήταν σε εξέλιξη ευρείας κλίμακας άσκηση με το Ισραήλ.

Στόχος δεν είναι η στρατιωτική αντίδραση, ξεκαθάρισε ο κ. Αγγελίδης, αλλά να δοθεί το μήνυμα στην Τουρκία και να σταματήσει αυτή την παρανομία, να συνεχίσουμε το διάλογο για να επικρατήσει η ειρήνη στην περιοχή.

Σε ερώτηση με όλα αυτά που συμβαίνουν πώς δικαιολογείται μια ημικατεχόμενη χώρα να μειώνει τους προϋπολογισμούς για την άμυνα, ο ΥΠΑΜ δήλωσε ότι πράγματι αν συγκρίνουμε τους αριθμούς με το παρελθόν δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης, από την άλλη, όμως, γίνεται ένας σωστός προγραμματισμός.

Το 2018, είπε ο κ. Αγγελίδης, το ΥΠΑΜ έλαβε επιπρόσθετα 45 εκατομμύρια και το 2019 θα λάβει επιπρόσθετα 70 και κλιμακωτά θα υπάρχει αύξηση των κονδυλίων, με στόχο την αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς και των εξοπλιστικών συστημάτων με έξυπνες λύσεις.

Σχολιάζοντας την υπερψήφιση από την Επιτροπή Εξωτερικών σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας του Νομοσχεδίου Μενέντεζ – Ρούμπιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο μεταξύ άλλων, προβλέπει την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων, ο ΥΠΑΜ δήλωσε ότι αν πράγματι αυτό συμβεί, τότε ανοίγεται μια άλλη αγορά, την οποία κανένας δεν μπορεί να παραβλέψει.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, που αναβαθμίζεται, είπε, φεύγει ένα εμπόδιο από τη μέση για περαιτέρω διεύρυνση αυτών των σχέσεων.

Πηγή: sigmalive.com