Αποβίβαση μεταναστών στην αεροπορική βάση της RAF στο Ακρωτήρι

4 βάρκες με μετανάστες (ο αριθμός δεν εχει εξακριβωθεί) αποβιβάστηκαν σε Βρετανική Βάση στη Κύπρο, σύμφωνα με την Telegraph ειναι η πρώτη φορά που μετανάστες αποβιβάζονται σε έδαφος των βρετανικων βάσεων απο την αρχή της προσφυγικής κρίσης.
Τα σκάφη που μετέφεραν τους μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, είχαν εντοπισθεί στις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης ανοικτά της Αεροπορικής Βάσης Ακρωτηρίου, στη συνέχεια οι μετανάστες καθοδηγήθηκαν προς την ξηρά.  

Η βάση της RAF στη νότια ακτή του νησιού χρησιμοποιείται ως βάση για τις επιδρομές της Βρετανίας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ.

Το Υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο, δήλωσε ότι υπήρχαν περίπου 140 ανθρωποι στις βάρκες. “Δεν εχουμε εξακριβώσει απο που ειναι ακόμη”, δήλωσε εκπρόσωπος των βάσεων. Η βάση, νότια της πόλης της Λεμεσού, είναι περίπου 170 μίλια από τις ακτές της νότιας Συρίας και περίπου 250 μίλια από τις βόρειες ακτές της Αιγύπτου.

Αν και σε πολύ μικρή αποστάση απο τη Συρία, η Κύπρος δεν έχει δει τη μαζική εισροή των προσφύγων που εχουν αντιμετωπίσει Ελλάδα και Ιταλία όπου οι αφίξεις ξεπέρασαν τις 500.000 φέτος. Οι πρόσφυγες έχουν την τάση να αποφευγουν το νησί, λόγω του οτι ειναι γεωγραφικά απομονωμένο απο την υπόλοιπη ΕΕ αλλα και επειδή ειναι εξαιρετικά δύσκολο να φύγει κανείς.

Η Βρετανία ξεκίνησε να χρησιμοποιεί την Αεροπορική Βάση Ακρωτηρίου για τον βομβαρδισμό στόχων του Ισλαμικού Κράτους τον Σεπτέμβριο του 2014. Η βάση είναι μία από τα δύο κυρίαρχα εδάφη της Βρετανίας στην Κύπρο. Η Κύπρος ηταν αποικία των Άγγλων μέχρι το 1960.

Πηγη – The Telegraph
Μετάφραση/Απόδοση – OnAlert