Ο Αναστασιάδης απειλεί με εκλογές στη Κύπρο,όπου συζητούν για τύπωμα λίρας!

Η τελευταία πράξη του δράματος. Η πιο κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της Κύπρου μετά το 1974. Μνημόνιο ή χρεοκοπία; Αυτό είναι το δίλημμα που θέτουν οι Ευρωπαίοι στην Κύπρο. Ένας ξεκάθαρος εκβιασμός που ακολουθεί τα λάθη που έγιναν τις τελευταίες μέρες από την κυπριακή ηγεσία. 

Απόψε στις Βρυξέλλες κρίνονται όλα και ήδη το παρασκήνιο οργιάζει.

Οι διαπραγματεύσεις του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη είναι σε πλήρη εξέλιξη από τη στιγμή που το αεροσκάφος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσγειώθηκε στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται ο Αναστασιάδης απείλησε ακόμη και με αποχώρηση από τις Βρυξέλλες αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επιστρέψει στην Κύπρο και θα προκηρύξει εκλογές.

Οι πληροφορίες ανέφεραν πως ο πρόεδρος της Κύπρου, μετά τον άγριο τσακωμό του με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα, Ντέλια Βελκουλέσκου, είναι αποφασισμένος να τα παίξει όλα για όλα στο κρίσιμο Eurogroup. Μάλιστα, λέγεται πως η απόφασή του να δώσει εντολή για «πάγωμα» της εξαγοράς, από την τράπεζα Πειραιώς, των υποκαταστημάτων της Κύπρου και της Λαϊκής στην Ελλάδα, ήταν ένας τρόπος να πιέσει τους εταίρους.

Όμως η δράση, έχει και αντίδραση…

Οι Ευρωπαίοι σκληραίνουν τη στάση τους και απαιτούν από την Κύπρο να κάνει δεκτούς τους όρους τους αν θέλει να παραμείνει στο ευρώ και να μη χρεοκοπήσει. 

Ο πρόεδρος της Κύπρου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι ενώ ακολούθησε γεύμα εργασίας με της συμμετοχή και του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ και του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. 

Οι Ευρωπαίοι επιμένουν στο σενάριο για συγχώνευση τράπεζας Κύπρου και Λαϊκής, αυτό που απαίτησε το ΔΝΤ και μπλόκαρε τη συμφωνία του Σαββάτου. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsit.com.cy αυτή θα είναι και η πρόταση του Eurogroup. 

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του newsit.com.cy, οι δανειστές προσέφεραν στην Κύπρο 5 δισ., με τα όποια, θα προχωρήσει η Τράπεζα Κύπρου στην συγχώνευση με την Λαϊκή. Η συγχώνευση θα γίνει αφού πρώτα «σπάσει» σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, η Κύπρου. 

«Θα μας πάρει το ξημέρωμα» είπε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, της χώρας που ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε., ενώ ο Γερμανός υπουργός, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μπήκε στην αίθουσα χωρίς να κάνει δηλώσεις.


Αρνείται ο Αναστασιάδης

O Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές, σύμφωνα με πληροφορίες, στους ευρωπαίους επισήμους, με τους οποίους συναντήθηκε ενόψει της έκτακτης συνόδου του Eurogroup, ότι δεν αποδέχεται συμφωνία, η οποία θα προβλέπει ότι η Τράπεζα Κύπρου θα φορτωθεί τα εννέα δισ. ευρώ, τα οποία έλαβε η Λαϊκή από τον ΕLA, όπως επιμένει στην θέση αυτή η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ , Κριστίν Λαγκάρντ.
Εξάλλου, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε σε τηλεοπτική συζήτηση ότι αναλόγως της απόφασης στο Eurogroup θα πρέπει να συνέλθει αύριο ή τις επόμενες μέρες η Βουλή.
Ο κ. Προδρόμου είπε ότι, αν η απόφαση δεν είναι θετική, «τότε θα πρέπει επειγόντως να γίνει σχεδιασμός για να εκτυπωθεί κυπριακή λίρα».
Πρόσθεσε ότι με τις ρυθμίσεις, που απαιτεί η τρόικα, θα διαλυθεί η κυπριακή οικονομία.