Αναστασιάδης: Επιβλαβείς και για τη Βρετανία οι ενέργειες της Τουρκίας

Η αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι ζήτημα που αφορά αποκλειστικά την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά θα αντίκτυπο αρνητικό και για την ίδια τη Βρετανία. Μέσα σ’ αυτό το γενικό πλαίσιο κινείται η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την Πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

Μια επιστολή η οποία δεν έχει ως βασικό στόχο την έκφραση διαμαρτυρίας ή παραπόνων προς τη βρετανική κυβέρνηση, αλλά κυρίως αποσκοπεί στο να ξεκαθαρίσει κάποια ζητήματα τα οποία άπτονται και των σχέσεων των δύο χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης –ο οποίος έχει αναλάβει και το βάρος της προώθησης των κυπριακών θέσεων σ’ ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις– υπέδειξε πως η Βρετανία «πρέπει να είναι δύο και τρεις φορές προσεκτική όταν αναφέρεται» στο θέμα των τουρκικών αμφισβητήσεων, καθώς «και στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η τοποθέτηση αυτή καταγράφει και το γενικό κλίμα μέσα στο οποίο κινείται η επιστολή Αναστασιάδη προς Μέι. Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο ΠτΔ κινείται πάνω σε δύο άξονες: από τη μια καταγράφει τις παραβιάσεις που έχουν γίνει από πλευράς Τουρκίας σε βάρος της ΚΔ και από την άλλη θα υπογραμμίζει το πώς όλα αυτά τα ζητήματα και οι αμφισβητήσεις επηρεάζουν αρνητικά και τα βρετανικά συμφέροντα.

Η βασική διαφωνία που υπάρχει επί του θέματος μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Βρετανίας καταγράφηκε χθες και από τον ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδη (σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ):

«Τα δικαιώματα, και αυτό δεν είναι δική μας εκτίμηση, επί της υφαλοκρηπίδας για όλα τα κράτη είναι αυτόματα, ipso facto και εξ αρχής. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Το τουρκικό γεωτρύπανο βρίσκεται 30 ναυτικά μίλια μέσα από τη μέση γραμμή εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και 80 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Τουρκίας. Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι ο τουρκικός γεωτρητικός στόχος βρίσκεται εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν είναι ούτε καν κοντά στη μέση γραμμή, που θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπάρχει κάποια αμφισβήτηση. Είναι 30 ναυτικά μίλια εντός της ΑΟΖ μας από τη μέση γραμμή. Υπάρχει και κάτι άλλο που δεν βλέπω ν’ αναφέρεται στην τουρκική ανακοίνωση. Ζητήσαμε επίσημα από την Τουρκία, και μέσω των Ηνωμένων Εθνών, ότι πρέπει να καθορίσουμε τα θαλάσσια σύνορά μας. Η απάντηση που πήραμε από την Τουρκία είναι ότι δεν έχουμε εμείς δικαιώματα στη συγκεκριμένη περιοχή. Άρα υιοθετώντας αυτή την τουρκική προσέγγιση περί αμφισβήτησης υιοθετείται από πλευράς Βρετανίας και το συγκεκριμένο; Άρα η ανακοίνωση δεν βοηθά με κανέναν απολύτως τρόπο στο να λυθεί το συγκεκριμένο θέμα».

Η Λευκωσία υποδεικνύει πως «όποιος δει πού βρίσκεται το τουρκικό γεωτρύπανο, θα καταλάβει ότι δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ». Επίσης υποδεικνύει πως έχει καλέσει την Τουρκία «επίσημα και υπάρχει και η σχετική απάντησή της, σύμφωνα με την οποία δεν αναγνωρίζει ότι η ΚΔ έχει οποιαδήποτε δικαιώματα».

Πηγή: Philenews