ΑΟΖ: Casus Belli μια τουρκική γεώτρηση για τους κολοσσούς των υδρογονανθράκων

 Ως «casus belli» θα αντιμετωπίσουν οι διεθνούς εμβέλειας εταιρείες υδρογονανθράκων, που έχουν πλέον ισχυρά συμφέροντα στην κυπριακή ΑΟΖ, ένα ενδεχόμενο συνεργασίας με τουρκικά συμφέροντα, σε παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ, από εξειδικευμένες τεχνικές εταιρείες που αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των υπεργολαβιών σε γεωτρήσεις και αναπτύξεις κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αναφέρουν ότι μια πτυχή των χειρισμών για αποτροπή ενδεχομένου τουρκικής προσβολής με προσπάθεια γεώτρησης εντός της αναγνωρισμένης διεθνώς κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στράφηκε προς όλες τις μεγάλες εταιρείες που προσφέρουν διεθνώς υπεργολαβίες σε γεωτρήσεις σε βαθιά νερά. Το κράτος υπέδειξε το παράνομο και ποινικά κολάσιμο χαρακτήρα παράνομης δραστηριότητας για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ και την αποφασιστικότητα για διώξεις και σε διεθνές επίπεδο.

Σε δεύτερο επίπεδο και ενδεχομένως επίσης πολύ σημαντικό, οι διεθνείς κολοσσοί που εμπλέκονται στην κυπριακή ΑΟΖ, έχουν επίσης καταστήσει σαφές στους συνεργάτες τους, ότι εμπλοκή τους σε ενέργειες που παραβιάζουν την κυπριακή και διεθνή νομοθεσία, θα είναι αιτία άμεσης διακοπής της συνεργασίας τους.

ΠΗΓΗ: philenews.com