Αποζημίωση ζητούν 60 Αγωνιστές της ΕΟΚΑ απο την Μεγάλη Βρετανία

 
Μια ομάδα 60 Κυπρίων που πολέμησαν κατά της Βρετανικής κυριαρχίας στη δεκαετία του 50 αποφάσισαν να ακολουθήσουν τα βήματα των τριών Κενυάτων και να λάβουν νομικά μέτρα υποστηρίζοντας ότι υπέστησαν βασανιστήρια και κακομεταχείριση οταν η Κύπρος ηταν υπο Βρετανική κυριαρχία.

Οι Κυπριοι εχουν δηλώσει οτι η απόφαση του δικαστηρίου να επιτραπεί αποζημίωση σε τρείς κενυάτες, για βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της εξέγερσης ενάντια της βρετανικής κυριαρχίας στην Κένυα τη δεκαετία του 60, τους εχει δώσει θάρρος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής του συλλόγου των βετεράνων Κυπρίων, Θάσος Σοφοκλέους, επέστρεψε για πρώτη φορά στο κελί του στην Λευκωσία, και όπως δήλωσε, εκει ηταν που ακουγε τις εκτελέσεις των φίλων του και εκει που ο ίδιος ειχε υποστει βασανιστήρια.

Στη συνέντευξη του στο Αγγλικο Πρακτορείο Ειδήσεων περιγράφει τα βασανιστήρια «Με χτυπούσαν με μαστίγιο που στα άκρα ειχε μικρά κομμάτια απο σίδερο. Τα χτυπήματα δημιουργούσαν πληγές στην πλάτη μου, στις οποίες αμέσως μετά έριχναν αλάτι. Τους ζήτησα να με σκοτώσουν αλλα μου απάντησαν οτι – ‘δεν πρόκειται να σε σκοτώσουμε μονο επειδη δεν θέλεις να υποφέρεις. Θα υποφέρεις εδω καθε μέρα.’ «

Ο κύριος Σοφοκλέους γράφει το BBC ήταν μέλος της ΕΟΚΑ ( εδω αξίζει να σημειώσουμε οτι το αγγλικο πρακτορειο στο δημοσίευμα του την αποκαλει ως μια ‘ενοπλη ομάδα που ξεκίνησε μια αιματηρη εκστρατεία κατά της Βρετανικής κυριαρχίας με την διεξαγωγη βομβιστικών επιθέσεων και εκτελέσεων’ ) της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών που έδρασε κατά την χρονική περίοδο 1955-1959 για την ελευθερία της Κυπρου από την Βρετανική κυριαρχία, εθνική αυτοδιάθεση και την ένωση της με την Ελλάδα.

Είχε καταδικαστεί για κατοχή πυροβόλων όπλων, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, και με άλλους αγωνιστές της ΕΟΚΑ μεταφέρθηκε στην φυλακή Wormwood Scrubs στο Λονδίνο.
Οι Κύπριοι κρατουμενοι αμέσως κατήγγειλαν τα βασανιστήρια, και τοτε τους επισκέφθηκαν καποιοι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος.

Ένας βουλευτής του κόμματος, ο Fenner Brockway, δήλωσε στην Βουλή των Κοινοτήτων τον Ιούλιο του 1957: «Είδα κρατούμενους στο Wormwood με σπασμένα χέρια, με οιδήματα στο σώμα που ειχαν το μέγεθος μπάλας του κρικετ, και με σημάδια στο λαιμό τους.»
Οι κρατούμενοι τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι το 1960, οταν το Ηνωμένο Βασίλειο έδωσε στην Κύπρο την ανεξαρτησία της.

Στη συνάντηση που ειχε διοργανώσει ο κ. Σοφοκλεόυς κάποιοι αλλοι κρατουμενοι περιγράφουν και αυτοι τα βασανιστήρια που ειχαν υποστεί. Ο Νεοπτόλεμος Γεωργίου πριν απο την ένταξη του στην ΕΟΚΑ ηταν στον Βασιλικό Ναυτικο κατα την διάρκεια του Δευτερου Παγκοσμίου πολέμου. Στην ΕΟΚΑ – ως οπλο-δρομέας-θυμάται τους αγγλους που του ειχαν βάλει ενα μεταλλικο δοχείο στο κεφάλι να το χτυπάνε επανελειμμένα. Εχει χάσει την ακοή του στο ένα αυτι, κάποια δόντια και εχει πλέον προβλήματα στο πισω μερος των ποδιών του.
Ενας απο τους βετερανους αγωνιστές δηλωσε στο BBC οτι υπήρχαν και κάποιο ‘καλοι’ στρατιώτες καθως θυμάται καποιο φύλακα να του δίνει ενα κομμάτι κέικ τα Χριστουγεννα. Οταν ο ανωτερος του ρωτησε γιατι εδινε κέικ σε ενα «τρομοκρατη», η απαντηση ηταν οτι «τα Χριστουγεννα πρεπει να ειμαστε καλοί με όλους».

Πρόσφατα κάποια στοιχεία εχουν φέρει στο φως διάφορες περιπτώσεις κακοποίησης απο βρετανους στρατιώτες.

Οι βετεράνοι αγωνιστές της ΕΟΚΑ συνεργάζονται με ενα δικηγόρο στο Μπερμινγχαμ. Αν και δεν ειναι σίγουρο οτι η υπόθεση τους θα αντιμετωπιστει οπως αυτη με τους τρείς Κενυάτες τουλάχιστον και σύμφωνα με δηλώσεις τους θα μάθει ο βρετανικό λαός οτι «αυτα που έγιναν στην Κύπρο δεν ηταν σωστά.»

ΠΗΓΗ- BBC