Μπαγίς: «Η Κύπρος φταίει για το ευρωπαϊκό φρένο»

Aντί να ψέγει την ίδια του την χώρα που εξ αιτίας της πολιτικής της κόντρα στα ανθρώπινα δικαιώματα και στον θεσμικό εκσυχρονισμό της , αντί να έχει σταματήσει την  κατοχή στην Κύπρο και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και χίλια άλλα,ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ κ. Εγκεμέν Μπαγίς, σε συνέντευξή του στο Associated Press, κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι αυτή μπλοκάρει το άνοιγμα κρίσιμων Κεφαλαίων της Τουρκίας με την ΕΕ. 

Παρόλο που χαιρέτισε την απόφαση για νέο γύρο συζητήσεων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, δήλωσε ότι  η αργή πρόοδος δημιουργεί αμφιβολίες στην Τουρκία σχετικά με το κατά πόσο θα γίνει δεκτή στην ΕΕ. «Βέβαια είμαστε δυσαρεστημένοι και ορισμένες φορές αμφισβητώ την ειλικρίνεια ορισμένων κέντρων λήψης αποφάσεων στην ΕΕ», δήλωσε. 

Ορισμένες χώρες εξακολουθούν να θέτουν εμπόδια, πρόσθεσε και κατέδειξε την Κυπριακή Δημοκρατία η οποία, όπως δήλωσε, έχει μπλοκάρει το άνοιγμα αρκετών Κεφαλαίων.Και προχώρησε ακόμα πιο πολύ την αδιαλλαξία και την πρόκληση χαρακτηρίζοντας θρασύτατα τον αγώνα των Κυπρίων κατά της  εισβολής και κατοχής, ως …διαφωνία με την Τουρκία για το καθεστώς του νησιού! Πάντως εξέφρασε την αισιοδοξία του για το νέο γύρο συνομιλιών και υποστήριξε ότι η διαδικασία (επίλυσης) θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές. Τόνισε το Κεφάλαιο για την Ενέργεια και επεσήμανε ότι η Τουρκία αποτελεί σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο για τη μεταφορά των ενεργειακών αποθεμάτων στην Ευρώπη. «Ένα κράτος μέλος μονοπωλεί τα ενεργειακά συμφέροντα 500 εκατ. Ευρωπαίων ακριβώς επειδή μπορεί», υποστήριξε σύμφωνα με την Hurriyet Daily News. 

Διαβάστε ακόμη:

Ο Μπαγίς επισκέφθηκε τη δυτική Θράκη


Τουρκικός εφιάλτης ο χάρτης που δείχνει πως 5 κράτη θα γίνουν 14