Συνάντηση Χριστόφια και ΥΠΕΞ Ιράν για την ενίσχυση οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ιράν- Κύπρου.

Συνάντηση μιας ώρας είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Ali Akbar Salehi, ο οποίος στη συνέχεια συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ιράν είναι πάρα πολύ καλές, καθώς το Ιράν ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την Κυπριακή Δημοκρατία το 1960. Φυσικά, οι εμπορικές και οικονομικές μας σχέσεις δεν είναι αναλογικά το ίδιο καλές όσο οι πολιτικές, παρατήρησε και προσέθεσε: Συνεπώς συζητήσαμε τρόπους και μηχανισμούς ενίσχυσης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με την Κύπρο.

Αναφερόμενος στην ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ότι το Ιράν επιθυμεί κατά την κυπριακή προεδρία να υπερπηδηθούν τα προβλήματα στις σχέσεις Ιράν- ΕΕ. «Η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ και αξιοποιώντας αυτή την ευκαιρία και τις καλές σχέσεις του Ιράν με την Κύπρο, ευχόμαστε κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας να μπορέσουμε να «διαλύσουμε» κάποιες από τις παρεξηγήσεις που υπάρχουν μεταξύ του Ιράν και της ΕΕ- διότι η ΕΕ είναι πολύ σημαντική για εμάς και αυτό αποτελεί προτεραιότητα της διεθνούς διπλωματίας και πολιτικής του Ιράν», δήλωσε ο Ιρανός ΥΠΕΞ.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα των κυρώσεων που προτίθεται να επιβάλει η ΕΕ στο Ιράν από την Κυριακή, ο κ. Salehi ευχήθηκε η ΕΕ να δει το συγκεκριμένο θέμα «με περισσότερο ορθολογισμό και σοφία», προσθέτοντας πως «κανείς δεν επωφελείται από την αντιπαράθεση».