ΕΕ: Αυτά είναι τα πρώτα μέτρα ενάντια στις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας

Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για την «απάντηση» της ΕΕ στις συνεχιζόμενες και κλιμακούμενες προκλήσεις της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ, φαίνεται πως «παίρνουν μορφή» τα πρώτα μέτρα που θα λάβει οι Βρυξέλλες απέναντι στην Τουρκία.

Με νέο τηλεγράφημά του, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αποκαλύπτει τα βασικά σημεία αναφοράς του «ανεπίσημου» σχεδίου κοινής δήλωσης, που αναμένεται να αποτελέσει την βάση στην οποία θα τεθούν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία, με φόντο τις παράνομες γεωτρήσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, οι Βρυξέλλες θα «παγώσουν» τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου με την Άγκυρα και τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία αεροπορικών μεταφορών, καθώς και τη χρηματοδότηση για την Τουρκία τον επόμενο χρόνο, λόγω των παράνομων γεωτρήσεων για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στα ανοιχτά της Κύπρου.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Η κοινή απόφαση της ΕΕ, η οποία ενδέχεται να τροποποιηθεί πάντως, θα συζητηθεί μεταξύ των εθνικών απεσταλμένων στις Βρυξέλλες σήμερα Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019, με στόχο την υιοθέτησή της κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, τη Δευτέρα 15 Ιουλίου.

Το σχέδιο κοινής δήλωσης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι : «Υπό το φως των συνεχιζόμενων και νέων παράνομων δραστηριοτήτων γεωτρήσεων της Τουρκίας, η ΕΕ αποφασίζει να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία για τις Αερομεταφορές, και να μην πραγματοποιηθούν προς το παρόν συναντήσεις για διάλογο υψηλού επιπέδου”, αναφέρει το ίδιο σχέδιο.

«Το Συμβούλιο επικροτεί την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία για το 2020 και καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επανεξετάσει τις δανειοδοτικές της δράσεις στην Τουρκία, ιδίως σε ό, τι αφορά τα δάνεια».

Επιπρόσθετα, αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι σε θέση και θα βρίσκεται σε ετοιμότητα για να υιοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας που θα την περιορίζουν ακόμα περισσότερο, σε περίπτωση που η τελευταία συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητες και γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Με πληροφορίες από: Cyprus Times