OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

Εξελίξεις σε κινούμενη άμμο για Κυπριακό και ενεργειακά

25/11/2018 - 08:07
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε διάφορα επίπεδα και παράλληλες διαδικασίες, οι εξελίξεις εντός Δεκεμβρίου θα καθορίσουν πολλά αναφορικά με το Κυπριακό και τα ενεργειακά. Ξένες διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι αναμένεται τον επόμενο μήνα στη Λευκωσία αλλά και σε άλλες εμπλεκόμενες με το Κυπριακό πρωτεύουσες, η απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, για να διαμορφωθούν μέσα από διαβουλεύσεις οι «όροι αναφοράς». Το εγχείρημά της θεωρείται δύσκολο καθώς υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις τόσο για τα όσα έχουν συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις όσο και για την ερμηνεία τους.

Η κ. Λουτ ενδέχεται να καταγράψει σε ένα εκτενές κείμενο όλα, συμφωνηθέντα και μη, καθώς και τις εκκρεμότητες. Την ίδια ώρα, θα καθορίσει και χρονοδιάγραμμα κατάληξης της διαδικασίας. Ο καθορισμός χρονοδιαγράμματος σημαίνει και επιδιαιτησία. Αυτό θέλει να κάνει η αξιωματούχος του ΟΗΕ, συμφωνεί επί τούτου η τουρκική πλευρά και διαφωνεί η Λευκωσία.

Όταν όλα θα καθοριστούν και αρχίσει η διαδικασία, αναμένονται ισχυρές πιέσεις διεθνών παικτών προς τους εμπλεκόμενους για να επιτευχθεί συμφωνία. Σημειώνεται συναφώς ότι πλέον συζητείται και το σενάριο της μη λύσης, με καθορισμό όμως των επόμενων βημάτων και για τις δύο πλευρές. Οι Τούρκοι θέτουν επίμονα το ζήτημα ποιο θα είναι το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων μετά από μια νέα αποτυχημένη προσπάθεια.

Πολλά, ως φαίνεται, θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της γεώτρησης της Exxon Mobil, στο θαλασσοτεμάχιο 10. Υπολογίζεται πως τα πρώτα δείγματα γραφής θα δοθούν εντός Δεκεμβρίου. Η Λευκωσία θέλει να φρενάρει τις όποιες εξελίξεις μέχρι να γίνει γνωστό το μέγεθος των ανακαλύψεων στο θαλασσοτεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, για να μπορέσει να αξιοποιήσει το νέο αυτό εργαλείο στις διαπραγματεύσεις.

Στην αντίπερα όχθη, η Άγκυρα θέλει μερίδιο από το αέριο και θα επιμένει με εκβιαστικές κινήσεις. Προτάσσει τον διαμοιρασμό είτε με λύση είτε χωρίς. Αναφορικά με το Κυπριακό, η Τουρκία, η οποία κινείται σε μια λογική επιβολής τετελεσμένων τόσο στη θάλασσα όσο και την ξηρά, επιμένει σε ένα ζήτημα, το οποίο χαρακτηρίζει κόκκινη γραμμή: Τη μόνιμη παρουσία τουρκικού στρατού στην Κύπρο. Όπως σημειώνει στις επαφές του ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «στην Κύπρο έχουμε συμφέροντα και θα τα διασφαλίσουμε με την παρουσία στρατευμάτων».

Πηγή: philenews.com

Tags: ΑΟΖΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑΕΛΛΑΔΑΚΥΠΡΙΑΚΟΚΥΠΡΟΣΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Υποβρύχιο «Πρωτεύς» S113: Παραδίδεται ως μουσείο τη Δευτέρα 11 Μαΐου στο Φλοίσβο
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Ο Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη – Τι συζήτησαν

08/05/2026 - 19:51
Spike LR2
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

SPIKE LR2: H Εθνική Φρουρά Κύπρου εκπαιδεύεται στο ισραηλινό αντιαρματικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς [vid]

05/05/2026 - 21:18
ΕΕ - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

ΕΕ: «Κάτι κινείται» για το άρθρο 42.7 περί ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής

24/04/2026 - 13:11

Διαβάστε Επίσης

Akinci: Το τουρκικό UAV θα εξοπλιστεί με τα πυρομαχικά ακριβείας Al Tariq από τα Εμιράτα

F/A-18: Οι Αμερικανοί Πεζοναύτες θα αντικαταστήσουν τα Hornet με 420 stealth μαχητικά F-35 έως το 2030

«ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ» στο Αιγαίο με τον «ΚΙΜΩΝΑ» στο επίκεντρο

Καιρός σήμερα: Γενικά αίθριος, πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: 1947: Εγκαινιάζεται το στρατόπεδο Μακρονήσου, το οποίο προορίζεται κυρίως για τον εγκλεισμό «ύποπτων στρατιωτικών»

Τραμπ: Κρίσιμη σύσκεψη στον Λευκό Οίκο για τα επόμενα βήματα στο Ιράν – «Στο τραπέζι» η επανέναρξη των επιθέσεων

Παραδόθηκε το υποβρύχιο «Πρωτεύς» S113 ως μουσείο – Δένδιας: «H ναυτική παράδοση δύναμη ευθύνης για το μέλλον» [pics]

Λευκάδα: Η στιγμή της ελεγχόμενης έκρηξης των εκρηκτικών που βρέθηκαν στο θαλάσσιο drone [vid]

Top News

«Σαν κρυστάλλινη σφαίρα»: Βίντεο της NASA αποκαλύπτει τι συμβαίνει στο νερό που αιωρείται στο διάστημα

Tζένη Κατσίγιαννη: 4.000 άτομα διασκέδασαν με το «Πες μου Πως σε λένε» σε συναυλία της στο Γαλάτσι 

Eurovision: Βίντεο από την πρόβα του Akyla με highlight τη λύρα αλά Έλενα Παπαρίζου

Survivor: Σοβαρό ατύχημα στο ριάλιτι επιβίωσης - Αναστέλλεται η μετάδοση

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert