Εξελίξεις σε κινούμενη άμμο για Κυπριακό και ενεργειακά

Σε διάφορα επίπεδα και παράλληλες διαδικασίες, οι εξελίξεις εντός Δεκεμβρίου θα καθορίσουν πολλά αναφορικά με το Κυπριακό και τα ενεργειακά. Ξένες διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι αναμένεται τον επόμενο μήνα στη Λευκωσία αλλά και σε άλλες εμπλεκόμενες με το Κυπριακό πρωτεύουσες, η απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, για να διαμορφωθούν μέσα από διαβουλεύσεις οι «όροι αναφοράς». Το εγχείρημά της θεωρείται δύσκολο καθώς υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις τόσο για τα όσα έχουν συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις όσο και για την ερμηνεία τους.

Η κ. Λουτ ενδέχεται να καταγράψει σε ένα εκτενές κείμενο όλα, συμφωνηθέντα και μη, καθώς και τις εκκρεμότητες. Την ίδια ώρα, θα καθορίσει και χρονοδιάγραμμα κατάληξης της διαδικασίας. Ο καθορισμός χρονοδιαγράμματος σημαίνει και επιδιαιτησία. Αυτό θέλει να κάνει η αξιωματούχος του ΟΗΕ, συμφωνεί επί τούτου η τουρκική πλευρά και διαφωνεί η Λευκωσία.

Όταν όλα θα καθοριστούν και αρχίσει η διαδικασία, αναμένονται ισχυρές πιέσεις διεθνών παικτών προς τους εμπλεκόμενους για να επιτευχθεί συμφωνία. Σημειώνεται συναφώς ότι πλέον συζητείται και το σενάριο της μη λύσης, με καθορισμό όμως των επόμενων βημάτων και για τις δύο πλευρές. Οι Τούρκοι θέτουν επίμονα το ζήτημα ποιο θα είναι το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων μετά από μια νέα αποτυχημένη προσπάθεια.

Πολλά, ως φαίνεται, θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της γεώτρησης της Exxon Mobil, στο θαλασσοτεμάχιο 10. Υπολογίζεται πως τα πρώτα δείγματα γραφής θα δοθούν εντός Δεκεμβρίου. Η Λευκωσία θέλει να φρενάρει τις όποιες εξελίξεις μέχρι να γίνει γνωστό το μέγεθος των ανακαλύψεων στο θαλασσοτεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, για να μπορέσει να αξιοποιήσει το νέο αυτό εργαλείο στις διαπραγματεύσεις.

Στην αντίπερα όχθη, η Άγκυρα θέλει μερίδιο από το αέριο και θα επιμένει με εκβιαστικές κινήσεις. Προτάσσει τον διαμοιρασμό είτε με λύση είτε χωρίς. Αναφορικά με το Κυπριακό, η Τουρκία, η οποία κινείται σε μια λογική επιβολής τετελεσμένων τόσο στη θάλασσα όσο και την ξηρά, επιμένει σε ένα ζήτημα, το οποίο χαρακτηρίζει κόκκινη γραμμή: Τη μόνιμη παρουσία τουρκικού στρατού στην Κύπρο. Όπως σημειώνει στις επαφές του ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «στην Κύπρο έχουμε συμφέροντα και θα τα διασφαλίσουμε με την παρουσία στρατευμάτων».

Πηγή: philenews.com