Ελλάδα – Κύπρος: Πόσο διαφορετικά και πιο σοβαρά αντιμετωπίζει η Λευκωσία τη κρίση στις ΕΔ

Ελλάδα και Κύπρος έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση. Η διαφορά στον τομέα της Άμυνας που μας ενδιαφέρει είναι ότι στην Κύπρο δεν την διαλύουν όπως στην Ελλάδα. Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Κύπρου περικοπές γίνονται εκεί που στην Ελλάδα κανείς δεν τόλμησε να κάνει επιλέγοντας την πάντα εύκολη αλλά επώδυνη λύση της περικοπής μισθών.

Ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Άμυνας, δήλωσε πρόσφατα ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, ο οποίος ανέφερε ότι “ολοκληρώνεται και παρουσιάζεται μέχρι το τέλος του έτους ενώπιον του Προέδρου και του Υπουργικού Συμβουλίου, μελέτη για τη μετεξέλιξη της Εθνικής Φρουράς, που περιλαμβάνει ριζική μείωση στρατιωτικών μονάδων και της εφεδρείας, αλλά και μείωση της στρατιωτικής θητείας”.  Εκεί όπου πρέπει να γίνουν περικοπές δηλαδή.

Ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Άμυνας, δήλωσε πρόσφατα ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου

Ανέφερε επίσης ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το Υπουργείο θα καταλήξει αναφορικά με την αγορά δύο πολεμικών σκαφών για επιτήρηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Ο κ. Φωτίου είπε ότι διευρύνεται η συνεργασία με το Ισραήλ, ενόψει και της αμοιβαίας ανάγκης για ενεργειακή ασφάλεια στην ΑΟΖ, ενώ αναμένεται σύντομα η υπογραφή σχετικής συμφωνίας σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας.

Αναφερόμενος στους τρεις βασικούς πυλώνες της Αμυντικής Στρατηγικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ότι σκοπός είναι η διατήρηση της ειρήνης και ασφάλειας στα ελεύθερα εδάφη. «Στόχος είναι η δημιουργία ενός ευέλικτου και ημιεπαγγελματικού στρατού» που σε συνδυασμό με τη συνεργασία με την Ελλάδα, θα καταστεί ισχυρή δύναμη αποτροπής, πρόσθεσε.

Δεύτερος πυλώνας είναι η προστασία και υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ και τρίτος η αναβάθμιση της Αμυντικής Διπλωματίας με την ένταξη της χώρας στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», είπε. 

Πρόσθεσε ότι επανασχεδιάζονται οι αμυντικές προτεραιότητες σε εξοπλιστικά προγράμματα λόγω της κρίσης, ενώ δίνεται έμφαση σε προγράμματα σε σχέση με την ΑΟΖ, για σωστή επιτήρηση και υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Ως προς τους λόγους της αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι, μεταξύ άλλων, αυτό επιβάλλουν το αναβαθμισμένο γεωπολιτικό περιβάλλον, ο εντοπισμός και η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ, η οικονομική συγκυρία αλλά και οι συνεχείς τουρκικές προκλήσεις. Επίσης έκανε λόγο για «δυσανάλογο μέγεθος των Ενόπλων μας Δυνάμεων σε σχέση με την δυνατότητα αποτελεσματικής υποστήριξής τους από την Πολιτεία». 

Εξάλλου, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι αναθεωρούνται περίπου τριάντα θεσμικά κείμενα, κανονισμοί και νόμοι που θα τεθούν πολύ σύντομα είτε για έγκριση στο Υπουργικό Συμβουλίου, είτε για ψήφιση από τη Βουλή. Αφορούν, μεταξύ άλλων τους Κανονισμούς περί Ιεραρχίας, Κρίσεων, Προαγωγών και Αφυπηρετήσεων Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και ΕΠΥ, καθώς και στη λειτουργία της Εθνικής Φρουράς.

Ανέφερε ακόμη ότι το Υπουργείο αναμένει έσοδα 180 χιλ. ευρώ από την πώληση άχρηστων πυρομαχικών μικρού διαμετρήματος, στη βάση συμβολαίου που έχει υπογραφεί με κυπριακή εταιρεία. 

Συμπλήρωσε επίσης ότι γίνονται ενέργειες για συντήρηση του υφιστάμενου οπλισμού της Ε.Φ. αλλά και για απόσυρση μέρους των πεπαλαιωμένων οπλικών συστημάτων.
 
Διαβάστε ακόμη:

Οι ισχυρές συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο και η Ελλάδα

Ελλάδα – Κύπρος -Ισραήλ: Γιατί το τρίγωνο πρέπει να ανοίξει