Ενεργειακό παιχνίδι: όταν μιλά ο Μπραϊζα,οι αγωγοί αλλάζουν δρόμο!

Όταν μιλάει ο Μπράϊζα ακόμη και οι αγωγοί αλλάζουν δρόμο! Λίγες ημέρες πριν σκάσει η βόμβα της επανασύνδεσης Τουρκίας-Ισραήλ, η συζήτηση για την δημιουργία αγωγού που θα μετέφερε κυπριακό και ισραηλινό φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας είχε ανοίξει. Και είχε ανοίξει με ομιλία του γνωστού για τις φιλοτουρκικές θέσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράϊζα.
Ο Μπράϊζα ο οποίος είχε αντιταχθεί σθεναρά και στην συμφωνία της κυβέρνησης Καραμανλή με την Ρωσία για τον αγωγό South Stream, εξακολουθεί να βρίσκεται πάντα απέναντι σ΄ ότι υποστηρίζει η Ελλάδα.

Στις 26 Φεβρουαρίου ήταν στην Αθήνα και συμμετέχοντας στο διεθνές συνέδριο για την ενέργεια “Athens Energy Forum 2013”, είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της μεταφοράς του κυπριακού και του ισραηλινού αερίου μέσω αγωγού που θα περνά από την Τουρκία και όχι από την Ελλάδα! 

Τις ίδιες απόψεις είχε εκφράσει και σε δηλώσεις του στους Financial Times.Είχε πει ότι “αν και οι διπλωματικές σχέσεις του Τελ Αβίβ με την Τουρκία είναι τεταμένες, οι υποστηρικτές στενότερων ενεργειακών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών θεωρούν ότι τα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν εάν γνώμονας είναι το αμοιβαίο οικονομικό συμφέρον”.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφερόταν ότι “κορυφαίοι Ισραηλινοί και Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν υποδείξει την Τουρκία ως καταλληλότερη επιλογή,παρά τα διπλωματικά προβλήματα και τις ανησυχίες για την ασφάλεια του αγωγού”.
Κι έτσι ξαφνικά λίγες ημέρες μετά ,μέσα από ένα κοντέϊνερ στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ ο Πρόεδρος Ομπάμα έδινε το ακουστικό στον Νετανιάχου για να συνομιλήσει με τον Ερντογάν. Ασφαλώς ο αγωγός δεν ήταν το βασικό κίνητρο. Είναι όμως εξίσου σημαντικό με όλα τα υπόλοιπα. 

Διαβάστε ακόμη 

«Πλασιέ» για ενεργειακά συμφέροντα Τούρκων ο πρώην βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ