Ερντογάν: «Δεν μου έχει έρθει καμία επιστολή Αναστασιάδη μέσω Βενιζέλου»

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Ο  νέος Πρόεδρος της Τουρκίας  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει ότι δεν έχει λάβει την επιστολή του Προέδρου της Κύπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη την οποία μετέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών  Bαγγέλης Βενιζέλος, κατά την πρόσφατή επίσκεψή του στην Αγκυρα.

Η επιστολή, σύμφωνα με πληροφορίες, παραδόθηκε από τον κ. Βενιζέλο σε υψηλόβαθμό στέλεχος του τουρκικού υπουργείου στην Άγκυρα, όπου Ελληνας ο υπουργός Εξωτερικών είχε μεταβεί για την τελετή ορκωμοσίας του του κ Ερντογάν

Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον κατοχικό ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου, (ο κ. Ερντογάν πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην «ΤΔΒΚ» χθες Δευτέρα), ο Τουρκος Πρόεδρος  ρωτήθηκε και για την επιστολή. «Ποιος έφερε αυτή την επιστολή;» ρώτησε ο Τούρκος Πρόεδρος την δημοσιογράφο. «Ο κ. Βενιζέλος» απάντησε η δημοσιογράφος για να συμπληρώσει ο  Κ. Ερντογάν: «Δεν έφθασε σε μένα μία τέτοια επιστολή. Αυτά τα θέματα πάντα έτσι γίνονται. Όλο φθάνουν κάποιες επιστολές».

Στη Λευκωσία πάντως , ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, απέρριψε τους ισχυρισμούς του  κ. Ερντογάν και είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση γνωρίζει πως η επιστολή έφτασε στον Τούρκο Πρόεδρο.

Προκλητικός για Θεολογική Σχολή Χάλκης

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογαν, και σε ερώτημα σχετικά με το τι θα γίνει όταν τερματιστεί η υπομονή αναφορικά με το κυπριακό, όταν οι εκπρόσωποι του τύπου άρχισαν να γελούν, τότε και ο κ. Ερντογάν γελώντας είπε ( σ.σ. με τον γνωστό αμοραλισμό του): «Εφόσον όλοι γελούν, θα πει ότι κατάλαβαν κάτι».

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, ο κ. Ερντογάν επανέλαβε την αβάσιμη και ανιστόρητη και έξω από τις διεθνείς συμβάσεις τακτική του, θεωρώντας το θέμα διμερές :«Εμείς δώσαμε το Ορφανοτροφείο. Ήταν ένας πολύ ωραίος τόπος. Έναντι αυτού είπαμε ότι στην Αθήνα έχουμε δύο τεμένη, τα οποία έχουν καταρρεύσει και ζήτησα την άδεια τους για την επισκευή τους. Από τότε μέχρι σήμερα δεν έγινε κανένα βήμα. Επίσης οι Τούρκοι που είναι στη Δυτική Θράκη, θα πρέπει να εκλέγουν το Μουφτή τους. Η Διεθνής Κοινότητα και ο χριστιανικός κόσμος δεν απαντούν στα λεγόμενά μου αυτά. Και δεν εκπληρώνουν αυτό που ζητήσαμε. Τώρα εσείς ακόμα με ρωτάτε για τη Θεολογική Σχολή. Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής δεν είναι κάτι το πολύ δύσκολο. Την ανοίγουμε, αλλά θα πρέπει να τηρήσετε και εσείς τις υποσχέσεις σας. Εσείς δεν τις τηρείτε. Εσείς συνεχώς θέλετε να παίρνετε και να μη δίνετε».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης είπε ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Ντερβίς Έρογλου έδωσαν βαρύτητα στο κυπριακό και μεταξύ άλλων είπε ότι η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα που είναι, έχει το χέρι της πάντα πάνω στη «βόρεια Κύπρο», αναφορικά με τις εξελίξεις που σημειώνονται εκεί.

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι όσο δε γίνεται αποδεκτή μία λύση με δύο κράτη, δεν είναι δυνατόν να δουν θετικά το θέμα. Ανέφερε επίσης ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Η.Ε. δεν έκανε κανένα θετικό βήμα, αλλά αντίθετα δέχθηκαν στην ΕΕ τη «νότια Κύπρο» και πρόσθεσε :«Εμείς ακόμα ελπίζουμε ότι θα έχουν αντίκρισμα αυτές οι ειλικρινείς προσπάθειές μας. Στόχος μας είναι να επιτευχθεί, το ταχύτερο δυνατό, μία μόνιμη συμφωνία, που θα θέτει υπό εγγύηση το ίσο καθεστώς του τ/κ λαού, ο οποίος είναι εταίρος του νησιού. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της τ/κ πλευράς και ευχή μας είναι να μη χαθούν αυτές οι προσπάθειες που έγιναν από το 2008 μέχρι σήμερα. Η Τουρκία δε θα επιτρέψει, επουδενί, να μετατραπούν σε μειονότητα οι Τ/κ στο ε/κ κράτος».

Διαβάστε ακόμη:

Ερντογάν: Τι μου είπε ο Αναστασιάδης για την πολιτική Χριστόφια στο Κυπριακό

Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Α/ΓΕΕΦ, αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης

Το Κυπριακό «έχει τελειώσει» εκτιμά ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής