Έρογλου: «Τέλος Μαίου η δεύτερη «χιαστί» επίσκεψη για το κυπριακό»

Στο τέλος του Μαΐου ενδέχεται να γίνει η 2η »χιαστί» επίσκεψη για την λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο «Πρόεδρος της ΤΔΒΚ», κ. Ντερβίς Έρογλου,στην Hurriyet . Και εννοούσε ότι ο διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής κοινότητας,  κ. Κουντρέτ Οζερσάι, θα μεταβεί  στην Αθήνα και ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, κ.Ανδρέας Μαυρογιάννης, θα μεταβεί στην Άγκυρα. Ήδη η πρώτη »χιαστί» επίσκεψη έγινε . <<Στο τέλος του τρέχοντος μηνός, σκεπτόμαστε να πραγματοποιήσουμε τις δεύτερες χιαστί επισκέψεις>> δήλωσε ο κ Ερογλου.

 Η Hurriyet δημοσιεύει  αποκλειστικές δηλώσεις του κ. Ντερβίς Έρογλου, με τον τίτλο «Δύο δεξιές υπογραφές θα επιλύσουν το κυπριακό».Επί του θέματος που θίγει ο τίτλος ο <<πρόεδρος>>  του ψευδο-κράτους υποστηρίζει είπε ότι ο ίδιος προέρχεται από την τουρκική οργάνωση Αντίστασης (ΤΜΤ) και ο «Ε/κ» ηγέτης- όπως αναφέρει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη-  από την ΕΟΚΑ και υποστήριξε πως η συμφωνία που θα υπογράψουν θα γίνει αποδεκτή και τόνισε «Μπορούμε να τελειώσουμε το κυπριακό θέμα μέχρι το τέλος του έτους».

<< Οι δεξιοί και εθνικιστές ηγέτες μπορούν να υπογράψουν την λύση>>

Στο δημοσίευμα γράφει ότι το κυπριακό είχε αρχίσει με τη σύγκρουση, κατά τη δεκαετία του 1960, της ΕΟΚΑ, όπου ελάμβαναν μέρος οι «Ε/κ» που είχαν ως στόχο να ενώσουν το νησί με την Ελλάδα, και της τουρκικής οργάνωσης Αντίστασης (ΤΜΤ). Σήμερα – συνεχίζει το δημοσίευμα- οι ηγέτες των πολιτικών κινημάτων, που προέρχονται από την ΤΜΤ και την ΕΟΚΑ, ο «Πρόεδρος της ΤΔΒΚ», κ.Ντερβίς Έρογλου και ο «Ε/κ» ηγέτης- όπως αναφέρει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας- κ. Νίκος Αναστασιάδης, κάθισαν χθες και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο κ. Έρογλου, αν και είναι επιφυλακτικός για άλλη πλευρά, λέει πως το γεγονός ότι βρίσκονται στην εξουσία δεξιοί και εθνικιστές ηγέτες αποτελεί ευκαιρία και ότι οι υπογραφές που θα βάλουν στο κείμενο της συμφωνίας θα οδηγήσουν σε «δύο ναι» στην Κύπρο. Στόχος του κ. Έρογλου είναι να τελειώσει το κυπριακό θέμα μέχρι το τέλος του έτους.
 
 
<<Οι ΗΠΑ είχαν υποστηρίξει, ηθικά και υλικά, το σχέδιο Ανάν>>…

.Στην ανταπόκριση γίνεται δια στόματος Ερογλου και μια αποκάλυψη- για όσους βέβαια δεν το ήξεραν: Οτι οι Αμερικανοί κατά την περίοδο διαπραγμάτευσης για το Σχέδιο Αναν είχαν υποστηρίξει ηθικά και υλικά!Επ αυτού ο κ  Έρογλου, είπε τα εξής:
 
•  Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη «νότια Κύπρο» – σ.σ. δική του έκφραση- λέει ότι η Τουρκία επιθυμεί τη λύση. Η Τουρκία φυσικά είχε υποστηρίξει πλήρως το σχέδιο Ανάν, το 2004, που είχαν απορρίψει οι «Ε/κ» - σ.σ. δική του έκφραση- και είχε αποδείξει σε όλο τον κόσμο ότι επιθυμεί λύση. Κατά την περίοδο του σχεδίου Ανάν, οι ΗΠΑ είχαν υποστηρίξει, ηθικά και υλικά, το σχέδιο. Θα πρέπει, με την τότε απόρριψη των «Ε/κ», να έχουν εξαγάγει κάποια μαθήματα και αυτήν τη φορά προσέχουν να είναι πιο ισορροπημένοι. Δεν είμαστε ενοχλημένοι από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ προβαίνουν σε ενέργειες για τη λύση με τον όρο να τηρούν ισορροπία μεταξύ «Τ/κ» και «Ε/κ». Αυτό μπορεί να ωφελήσει.
• Αυτά είπε και ο νοών νοήτω… Βεβαίως θα πρέπει να εξηγηθεί – από πολλές πλευρές – επισήμως τι υλική υποστήριξη είχαν παράσχει…Εννοεί τις διάφορες οργανώσεις που δούλευαν ως …προπαγανδιστές;Εννοεί κάτι άλλο;