Έξαλλη η Λευκωσία με το Λονδίνο – Επιστολή Αναστασιάδη στην Μέι

Επιστολή προς τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι αναμένεται να στείλει εντός της ημέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Επίσης ο ύπατος αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Λευκωσία κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών για διάβημα.

Η Λευκωσία φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένη από το θέμα που προέκυψε με τον Βρετανό υπουργό Άλαν Ντάνκαν. Χθες ο κ. Ντάνκαν είχε χαρακτηρίσει «περιοχή υπό αμφισβήτηση» την Κυπριακή ΑΟΖ, προκαλώντας την αντίδραση της Κύπρου.

Να «καθησυχάσει» τις ανησυχίες ανέλαβε το Βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς όμως επιτυχία.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου

«Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν θα πρέπει να προχωρούν σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση. Αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη ΑΟΖ της. Πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το αέριο της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων, όπως έχει ξαναπεί το Foreign Office».

Οργή Αναστασιάδη

Κληθείς να σχολιάσει την άποψη Ντάνκαν ο Νίκος Αναστασιάδης δεν έκρυψε την ενόχλησή του.

«Η όλη στάση του το μόνο που δεν αντικατοπτρίζει είναι την ορθή πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία με τα όσα συμφέροντα έχει στην Κύπρο. Και η στήριξη που έτυχε η Βρετανία στις κρίσιμες ώρες που περνά, υπήρξε χωρίς προηγούμενο. Έστω και από τη μικρή μας χώρα η οποία έχει την ίδια ψήφο με τις υπόλοιπες», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.