F-22: Τα stealth μαχητικά της USAF πέταξαν πάνω από την Καρπασία – «Έξαλλη» η Τουρκία με το «άκυρο» στη NOTAM [vid]

«Μήνυμα» στην Τουρκία έστειλε η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ με τα πιο σύγχρονα και καταστροφικά μαχητικά που διαθέτει στον οπλοστάσιό της, τα πασίγνωστα stealth αεροσκάφη τύπου F-22, τα οποία εξειδικεύονται στις αναχαιτίσεις εχθρικών αεροσκαφών και στην επίτευξη αεροπορικής κυριαρχίας στο πεδίο επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, τα αμερικανικά F-22 πέμπτης γενιάς, που ανήκουν στην 90η Εκστρατευτική Μοίρα Μαχητικών (90th Expeditionary Fighter Squadron), είχαν μετασταθμεύσει πρόσφατα στην αεροπορική βάση της Σούδας στην Κρήτη, προκειμένου να συμμετάσχουν στην άσκηση «Αgile Combat Employment» (ACE) της USAF.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Alpha Κύπρου, τα stealth μαχητικά F-22 προκάλεσαν τον εκνευρισμό της Τουρκίας, καθώς παρέκαμψαν το λεγόμενο τουρκικό κέντρο ελέγχου των κατεχομένων και αγνόησαν το αίτημα για αναγνώρισης τους μέσω της υποβολής σχετικού αιτήματος, διότι βρίσκονται σε επικοινωνία και σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες κυπριακές αρχές και τα μαχητικά πέταξαν πάνω από την κατεχόμενη Καρπασία.

Στο πλαίσιο αυτό, η αεροπορική άσκηση της USAF διεξάγεται εντός του FIR Λευκωσίας και του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, με επίκεντρο τον κόλπο της Αμμόχωστου και ορμητήριο, όπως προαναφέρθηκε την βάση της Σούδας.

Όπως αναφέρει ο Alpha Κύπρου, οι Αμερικανοί εξασφάλισαν άδεια για διεξαγωγή της άσκησης με ρηματική διακοίνωση, μέσω της Πρεσβείας των ΗΠΑ προς το Υπουργείο Εξωτερικών, με την Κυπριακή Δημοκρατία να παρέχει όλες τις διευκολύνσεις στις αμερικάνικές δυνάμεις. Διαμαρτυρόμενη, η Τουρκία εξέδωσε αντί – νόταμ, επιχειρώντας χωρίς αποτέλεσμα να ακυρώσει την άσκηση η οποία θα ολοκληρωθεί στις 5 Νοεμβρίου.

Η άσκηση αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στην περιοχή και την συνεχή ενίσχυση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνει ο Υπουργός Άμυνας, τονίζοντας την σημασία της σύναψης διμερών συμφωνιών με 15 χώρες. Το Νοέμβριο εξάλλου, η Κύπρος θα διοργανώσει για ένατη χρονιά την αεροναυτική άσκηση Νέμεσις με τη συμμετοχή των Η.Π.Α, της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Αιγύπτου και του Ισραήλ.

Φωτογραφία Intime News