«Φέρνω εκπλήξεις», λέει ο τουρκοκύπριος εκπρόσωπος που έρχεται Αθήνα

<<Φέρνω εκπλήξεις στην Αθήνα>> είναι με δυο λόγια η δήλωση του εκπροσώπου της Τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Οζέρ Σάι που έρχεται στην Ελλάδα για το κυπριακό και θα γίνει δεκτός σήμερα από τον  Γενικό Γραμματέα του Ελληνικού ΥΠΕΞ, Πρέσβη κ. Μητσιάλη. Παράλληλα, όπως προβλέπει η συμφωνηθείσα διαδικασία, θα πάει  στην Άγκυρα ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κοινότητας (με βάσει των ισχυόντων του 1960) κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης για να έχει αντίστοιχες επαφές στο Τουρκικό ΥΠΕΞ.

Στη σχετική ανταπόκριση της Hurriyet (και της  η Radikal) – που επιχειρεί στην γραμμή της Αγκυρας να εμφανίσει την επαφή ως πολύ σημαντική- αναφέρεται ότι ο κ. Οζέρ Σάι,  είπε πως στο φάκελό του, που θ’ ανοίξει στην Αθήνα, υπάρχουν εκπλήξεις. Ο κ. Οζέρ Σάι επέστησε την προσοχή ότι κατά την επίσκεψη των ελληνοκυπρίων στην Άγκυρα είναι γνωστό ότι θα έρθουν στην επικαιρότητα θέματα όπως τα Βαρώσια, οι εγγυήσεις, οι στρατιώτες και τα λιμάνια και πρόσθεσε : «Εγώ, χωρίς να προβώ σε συνομιλίες, δε μ’ αρέσει να μιλάω κατά τρόπο που θα αδειάσει το περιεχόμενο. Κάναμε όλες τις προετοιμασίες μας. Κατά την ιστορική επίσκεψη στην Αθήνα, η Ελλάδα θα μάθει εκείνη τη στιγμή τι υπάρχει στους φακέλους που θα έχω στο φάκελό μου. Θα είναι ένας φάκελος γεμάτος με εκπλήξεις».
 
Ο κ. Οζέρ Σάι είπε ακόμα ότι την περασμένη εβδομάδα πήγε στην Άγκυρα και είχε μία ωφέλιμη συνάντηση με τον Τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών κ.  Σινιρλίογλου και πρόσθεσε «Όμως, συζητήσαμε γι’ αυτά που θα φέρουν οι Ελληνοκύπριοι στην Άγκυρα. Δε συζητήσαμε για το θέμα αυτών που θα πάμε εμείς στην Αθήνα. Οι προετοιμασίες μας έγιναν πολύ νωρίτερα».
 
Απλός εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής κοινότητας

Η τουρκική πλευρά όπως είναι γνωστό επιχειρεί να εμφανίσει τον εκπρόσωπο της τουρκοκυπριακής κοινότητας ως , δήθεν, διαπραγματευτή και εκπρόσωπο της <<ΤΔΒΚ>>, για να πετύχει έτσι μια έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους. Ωστόσο η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει  σχετικά με την επαφή από την πρώτη στιγμή – με δήλωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ – ότι  στην ουσία αποδέχθηκε πρόταση του Προέδρου της Κύπρου κ Αναστασιάδη η οποία σκοπό έχει «να διευκολυνθεί η απευθείας επαφή του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής κοινότητας με την τουρκική Κυβέρνηση». Και σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ ότι στην ουσία δεν πρόκειται για κανενός είδους αναγνώριση του ψευδοκράτους, αφού «η συνάντηση αφορά τον εκπρόσωπο της τουρκοκυπριακής κοινότητας, δηλαδή οντότητας που προβλέπεται από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960 και όχι τον εκπρόσωπο του ψευδοκράτους, η άμεση ή έμμεση αναγνώριση του οποίου ρητά απαγορεύεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ στη δήλωσή του έχει αναφέρει  ακόμα, ότι δεν πρόκειται κατά κανένα τρόπο να νομιμοποιήσει «οποιοδήποτε σχήμα δήθεν ‘’τετραμερούς’’» ενώ υπενθύμισε ότι και στο παρελθόν έχουν προκύψει συναντήσεις των δύο πλευρών χωρίς ποτέ να έχει τεθεί θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Βεβαίως η τουρκική πλευρά κάνει τα πάντα για να εμφανίσει εντελώς διαφορετικά την συνάντηση αυτή:Όπως γράφει η Χουριέτ η συνάντηση αυτή θα είναι η πρώτη στην Ελλάδα μετά από 55 χρόνια. Τελευταία φορά, γράφει,  ο ιδρυτής της «ΤΔΒΚ» και στη συνέχεια ψευδο-Πρόεδρός της, Ραούφ Ντενκτάς, είχε επισκεφθεί την Αθήνα, ως ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Προσπαθεί δηλαδή να σβήσει ότι και τώρα αυτό ακριβώς είναι ο κ. Οζέρ Σάι: εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής κοινότητας και μόνον.
 
Επίσης η τουρκική εφημερίδα  γράφει ότι τελευταία φορά ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είχε πάει στην Άγκυρα στις 22-26 Νοεμβρίου του 1962.