Φωκαΐδης: Τιμούμε τους ήρωες, ευγνωμονούμε την ΕΛΔΥΚ

Ο Υπουργός Άμυνας Κύπρου κ. Χριστόφορος Φωκαϊδης, παρευρέθηκε σήμερα στον εορτασμό της ημέρας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο Αντιιστράτηγου Σωτηρίου Σταυριάνακου της ΕΛΔΥΚ, στη Μαλούντα.

Μετά το πέρας της τελετής ο Υπουργός Άμυνας απευθυνόμενος στα στελέχη της ΕΛΔΥΚ ανέφερε ότι «τιμούμε τους ήρωες και εκφράζουμε τη μεγάλη μας ευγνωμοσύνη προς την Ελληνική Δύναμη Κύπρου, όλο το προσωπικό, Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Οπλίτες και μέσω αυτών την Ελληνική Κυβέρνηση και τον Ελληνικό λαό για την αμέριστη, ανιδιοτελή, διαχρονική στήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία και στον αγώνα που διεξάγουμε για την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου σε συνθήκες ελευθερίας και ασφάλειας.

Ο κ. Φωκαιδης αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας Κύπρου σημείωσε ότι βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο υπογραμμίζοντας τη σημασία της υπογραφής του κοινού Μνημονίου Χειρισμού Κρίσεων που υπογράφηκε το 2014 και προδιαγράφει, όπως είπε, το πλαίσιο του κοινού επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση κοινών απειλών. Ενισχύεται επίσης και ισχυροποιείται, σημείωσε, μέσα από τη θεσμοθέτηση του Διακυβερνητικού Συμβουλίου Άμυνας το οποίο θα συνέλθει σε λίγες μέρες για 2η φορά στην Αθήνα με τη συμμετοχή της πολιτικής και στρατιωτικής ιεραρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών έτσι ώστε να υπάρχει ο απόλυτος και πλήρης συντονισμός και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.


Ο Υπουργός Άμυνας έκανε ειδική αναφορά στην υπό διαμόρφωση νέα αρχιτεκτονική άμυνας και ασφάλειας, τονίζοντας ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου στον αμυντικό τομέα, διευρύνονται και αναβαθμίζονται μέσα από το πλαίσιο που δημιουργεί η νέα αμυντική ένωση της Ευρώπης, μέσα από μια δυναμική πορεία ολοκλήρωσης της Ευρωπαικής Ένωσης στη κατεύθυνση της Κοινής Ευρωπαϊκής Άμυνας, που ξεκινά με τη σύσταση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας PESCO στην οποία Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν ιδρυτικά μέλη.

Την ίδια ώρα, συνέχισε ο κ. Υπουργός, η αμυντική σύζευξη Ελλάδας Κύπρου ενισχύεται και μέσα από τις περιφερειακές συμμαχίες που οικοδομούμε με φίλες γειτονικές χώρες, που είναι δεσμευμένες προς την κατεύθυνση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ειρήνης
Ο κ. Υπουργός εξέφρασε θερμά συγχαρητήρια στο Διοικητή και σε όλο το προσωπικό της ΕΛΔΥΚ για τον άψογο τρόπο που επιτελούν τα καθήκοντα τους.