«Φωτιά» στην Κύπρο ,βάζει η Τουρκία με τον «Μπαρμπαρός»

Με τον τίτλο « Το πηδάλιο του πλοίου  ¨Μπαρμπαρός¨ αντί για την Μαύρη Θάλασσα στρέφεται προς την Κύπρο» που στηρίζεται σε  δηλώσεις του  Τούρκου Υπουργού Ενέργειας  Τανέρ Γιλντίζ για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, επιβεβαιώνονται  οι πρόθεσεις της Άγκυρας να προκαλέσει ένταση στην περιοχή με τις ενέργειές της.

Σχετική αναφορά στις δηλώσεις Γιντίζ κάνει η εφημερίδα Hurriyet  (« Ο πρώτος στόχος μας η Μεσόγειο», γράφει) και τονίζει  ότι ο τούρκος Υπουργός Ενέργειας επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι προειδοποίησαν τις εταιρίες  ενέργειας που έκαναν συμφωνία με την- όπως γράφει   «Ελληνοκυπριακή διοίκηση» της «νοτίου Κύπρου» για έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου γύρω από την Κύπρο και είπε πως ενδέχεται το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» που αγόρασε πρόσφατα η Τουρκία , θα είναι μετά από ένα μήνα στα ανοικτά της Κύπρου.

Ωστόσο η επί λέξει αναφορά του κ Γιλτίζ για την ρότα του πλοίου δεν είναι τόσο κατηγορηματική όσο ο τίτλο της εφημερίδας: Ο κ. Γιλντίζ είπε συγκεκριμένα πως στο πλαίσιο των εξελίξεων μπορεί να αλλάξει η ρότα  του πλοίου σεισμικών ερευνών «Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά» που αγόρασαν πρόσφατα και συνέχισε ως εξής: « Σήμερα θα κάνουμε μια συμφωνία με την SHELL ύψους 400 εκ. δολαρίων  για την έρευνα πετρελαίου στην Μαύρη Θάλασσα. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία τόσο στις έρευνες στην Μαύρη Θάλασσα όσο και σε αυτές στην Μεσόγειο. Για αυτόν τον λόγο μετά από 2 εβδομάδες θα λάβουμε οριστική απόφαση όσον αφορά την ρότα του πλοίου. Αυτήν την στιγμή φαίνεται να έχει προτεραιότητα η Μαύρη Θάλασσα, όμως θα κάνουμε τις απαιτούμενες αξιολογήσεις, και μπορεί η πρώτη κατεύθυνση του πλοίου , να είναι η Μεσόγειος. Αν ληφθεί μια τέτοια απόφαση , αυτό θα έχει την έννοια ότι το πλοίο σε ένα μήνα θα είναι γύρω από την Κύπρο. Όμως το πλοίο αυτό θα μεταβεί οπωσδήποτε στην Κύπρο και θα κάνει έρευνες».
Να σημειωθεί ότι μια πρώτη ειδησεογραφική αναφορά περί  πρώτης επιλογής της Κύπρου έναντι της Μαύρης Θάλασσας είχε κάνει τις προάλλες η ιστοσελίδα του καναλιού  NTV.

 Ο κ. Γιλντίζ εμφανίστηκε να κάνει έκκληση στην «Ελληνοκυπριακή  διοίκηση» λέγοντας: « Με την αποδοχή ότι το φυσικό αέριο που θα προκύψει ανήκει σε όλον τον λαό της Κύπρου, αυτό το φυσικό αέριο θα νομιμοποιηθεί και τότε μπορούμε αυτό το νομιμοποιημένο φυσικό αέριο να το πουλήσουμε μέσω της Τουρκίας».
 
Ο κ. Γιλντίζ που επανέλαβε τον τουρκικό ισχυρισμό ότι η «Ελληνοκυπριακή διοίκηση» της ‘νοτίου Κύπρου» προβαίνει σε ενέργειες αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο, πρόσθεσε: « Η  Ελληνοκυπριακή διοίκηση της νοτίου Κύπρου έχει δύο επιλογές . Ή θα συνεχίσει την παρανομία , ή νομιμοποιώντας την δουλειά που κάνει θα αποδεχθεί ότι το φυσικό αέριο που θα προκύψει είναι δικαίωμα όλης της Κύπρου. Ευχή μας είναι η δεύτερη επιλογή , διότι αυτή από την μία πλευρά θα μετατρέψει σε νόμιμο το φυσικό αέριο και από την άλλη θα το επισημοποιήσει».