Φωκαΐδης: Διάκριση για την Κύπρο η διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Κογκρέσου Στρατιωτικού Αθλητισμού

Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ η τελετή Έναρξης του Ευρωπαϊκού Κογκρέσου Στρατιωτικού Αθλητισμού EU CISM 2017, το οποίο διοργανώνεται από το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Εθνικής Φρουράς (ΑΣΑΕΦ). Το συνέδριο πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο “HILTON”, από τις 23 μέχρι 26 Οκτωβρίου 2017 και σε αυτό λαμβάνουν μέρος 80 εκπρόσωποι, από 30 Μέλη Κράτη του Ευρωπαϊκού σκέλους του CISM, καθώς και της Προεδρίας του Παγκόσμιου Οργανισμού. 

Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης αφού καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες τόνισε ότι είναι μεγάλη διάκριση για την Κύπρο να φιλοξενεί αυτό το μεγάλο οργανισμό, που ιδρύθηκε για την προώθηση της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της φιλίας μέσω των στρατιωτικών αθλημάτων.
«Πιστεύουμε, είπε, στο όραμα του CISM και μοιραζόμαστε τις αξίες που υπηρετεί. Ο λαός της Κύπρου, συνέχισε, ήταν πάντα αφοσιωμένος στην ειρήνη, τη σταθερότητα, τη συνεργασία».

Αυτές οι αξίες, υπογράμμισε, βρίσκονται στο επίκεντρο της εξωτερικής και αμυντικής μας πολιτικής. Σε μια πολύ εύθραυστη και ταραγμένη περιοχή, μέσω μιας ολοκληρωμένης περιφερειακής πολιτικής και της ενεργού συμμετοχής στην ΕΕ, η Κύπρος κατάφερε τα τελευταία χρόνια, να ενισχύσει το ρόλο της ως συνεισφορέας ασφάλειας, πυλώνας σταθερότητας και κόμβος συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εργαζόμαστε συστηματικά, είπε, για την οικοδόμηση συνεργασιών ασφάλειας με τις γειτονικές χώρες και για την οικοδόμηση γεφυρών που προωθούν την ενεργειακή συνεργασία, τις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη.


Καταλήγοντας, ο κ. Υπουργός τόνισε ότι παρά τον αναχρονισμό του βίαιου διαχωρισμού και της κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού μετά την τουρκική εισβολή του 1974, η Κύπρος έχει αποδείξει την προθυμία και την ικανότητά της, να συμβάλει στην αντιμετώπιση κοινών απειλών και προκλήσεων σε πολλές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια.

Στη τελετή έναρξης απηύθυναν επίσης χαιρετισμούς ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Στρατιωτικού Συμβουλίου Αθλητισμού Abdul Hakeen Al-Shino και ο Αντιπρόεδρος Dirk Schwede, οι οποίοι εξήραν το ρόλο της Κύπρου στο CISM και εξέφρασαν την μεγάλη τους ικανοποίηση και ευχαριστίες για την όλη διοργάνωση.

Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης του συνεδρίου, ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης, τιμήθηκε με την διάκριση του «Grand Officer» του CISM, μία διάκριση που απονέμεται κυρίως στους πολιτικούς προϊστάμενους των Ενόπλων Δυνάμεων των Κρατών Μελών, για τη συμβολή τους στη προώθηση των στόχων του CISM.
Σημειώνεται επίσης ότι ο κ. Φωκαΐδης δέχθηκε χθες το πρωί στο γραφείο του τον Πρόεδρο του Παγκόσμιου Στρατιωτικού Συμβουλίου Αθλητισμού Abdul Hakeen Al-Shino στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Κύπρο.