Για ενεργειακή ασφάλεια συζήτησε ο Κύπριος ΥΠΑΜ με Αβραμόπουλο-Παναγιωτόπουλο

Ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε σήμερα συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Φώτη Φωτίου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα.

Κατά τη συνάντηση, επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου και η αμοιβαία βούληση για περαιτέρω ενίσχυση του συντονισμού και των κοινών δράσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ιδίως σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις προοπτικές που διανοίγονται στον τομέα της ενεργειακής συνεργασίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πλήρη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία, τονίζοντας ότι ο κυπριακός λαός αντιμετώπισε με εξαιρετικό σθένος και δύναμη τις δύσκολες αποφάσεις που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της κρίσης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με κατάλληλο σχεδιασμό και στρατηγική η Κύπρος θα επιστρέψει σύντομα στο δρόμο της ανάκαμψης.

Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι το Κυπριακό ήταν και παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της εθνικής πολιτικής. Κοινός μας στόχος, όπως ανέφερε, είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και του εποικισμού και η εξεύρεση συνολικής και συμπεφωνημένης λύσης του Κυπριακού, βάσει των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη (PfP) της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Στην συνάντηση συμμετείχε και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος νωρίτερα είχε συνάντηση με τον Κύπριο ομολόγό του στο ΥΕΘΑ. Μετά τη συνάντηση δήλωσε:

Η θέση του Υπουργείου Άμυνας της Ελλάδος είναι σαφής και ξεκάθαρη. Η Ελλάδα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, όσες δυσκολίες και αν υπάρχουν δεν θα πάψει ποτέ να είναι η κατεξοχήν δύναμη, ο κατεξοχήν παράγοντας που θα εγγυάται την ασφάλεια, θα εγγυάται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι τύχες του Ελληνισμού οπουδήποτε και αν υπάρχει είναι αλληλένδετες και ταυτόσημες. Και εν προκειμένω μιλάμε για την κοινή πορεία και τις τύχες του Ελλαδικού Ελληνισμού και του Κυπριακού Ελληνισμού.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι απολύτως φυσιολογικό τα δύο υπουργεία να έχουν την πιο στενή συνεργασία. Κάναμε ανασκόπηση όλων των θεμάτων που αφορούν αυτή τη συνεργασία. Επιχειρησιακών, στρατηγικών. Συμφωνήσαμε να προωθήσουμε ακόμη περισσότερο αυτή τη συνεργασία. Συμφωνήσαμε να επικαιροποιήσουμε θέματα που αφορούν τα επιχειρησιακά και έχουν να κάνουν με τις νέες ανάγκες, στρατηγικές ανάγκες που προκύπτουν στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Συζητήσαμε θέματα που αφορούν στην ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή. Θέματα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη πρωτοβουλιών γύρω από τους υδρογονάνθρακες από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και από την πλευρά της Ελλάδος.

Συμφωνήσαμε τους επόμενους μήνες να αναλάβουν πρωτοβουλίες τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα που θα αφορούν και σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με χώρες της περιοχής μας, φιλικές χώρες, όπως το Ισραήλ με τις οποίες και οι δύο χώρες και η Ελλάδα και η Κύπρος διατηρούν στενές σχέσεις.