Γιορτή ΠΑ: Η Κυπριακή Αεροπορία θα ενισχυθεί με νέα μέσα – Τι δήλωσε ο Φωκαϊδης

Πραγματοποιήθηκε φέτος με κάθε λαμπρότητα ο εορτασμός στην Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, με την ευκαιρία της γιορτής του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, προστάτη της Αεροπορίας.

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης που παρέστη στους εορτασμούς, σε χαιρετισμό εξέφρασε ευχαριστίες προς όλο το προσωπικό της Αεροπορίας, το οποίο, όπως είπε με υψηλό αίσθημα ευθύνης και υποδειγματικό επαγγελματισμό φέρει σε πέρας τη δύσκολη αποστολή του.
Σημείωσε επίσης ότι η Αεροπορία, πέραν από τον επιχειρησιακό της ρόλο και αποστολή στο πλαίσιο του δόγματος αποτροπής που εφαρμόζουμε, «έχει συνεχή και ενεργό δράση για τη διεξαγωγή ανθρωπιστικών αποστολών, αποστολών έρευνας διάσωσης, αεροπυρόσβεσης ή αεροδιακομιδή ασθενών», κάτι που έχει συμβάλει σημαντικά στο να σωθούν κυριολεκτικά, τα τελευταία χρόνια, εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές.


Ο κ. Φωκαΐδης αναφέρθηκε στο νέο διαρκώς αυξανόμενο ρόλο για την Αεροπορία, και την Ε.Φ. γενικότερα, μέσα στο πλαίσιο της νέας ολοκληρωμένης περιφερειακής πολιτικής που ακολουθούμε για την προαγωγή της Κύπρου ως πυλώνα σταθερότητας και συνεισφορέα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην απόφαση του Υ.Σ. σήμερα για έγκριση της συμμετοχής της Κύπρου στη νέα Αμυντική Ένωση της Ευρώπης, και τόνισε ότι η Κύπρος έχει εκφράσει την προθυμία και ετοιμότητα να διαθέσει τόσο την Αεροπορική Βάση στην Πάφο , όσο και τη Ναυτική Βάση στο Ζύγι, για την ενίσχυση της κοινής ασφάλειας της Ευρώπης, κάτι που, όπως είπε, σημαίνει ότι και η Κύπρος θα είναι πιο ασφαλής.

Σημείωσε επίσης ότι οι ασκήσεις μεγάλης κλίμακος που διεξάγονται τα τελευταία τρία χρόνια σε ότι αφορά την Αεροπορία, θα ενισχυθούν και θα αναβαθμιστούν περαιτέρω και με το Ισραήλ και με άλλες χώρες.

Υπογράμμισε ακόμα ότι η Αεροπορία, στο πλαίσιο της υλοποίησης της Α’ Φάσης του Σχεδίου Αναδιοργάνωσης, θα ενισχυθεί με νέα μέσα και ανέφερε ότι προς τούτο έχει ζητηθεί και η συμβολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, προκειμένου να υπερπηδηθούν ενδεχόμενα προβλήματα που δημιουργηθήκαν προ πολλών ετών και που στερούν δυνατότητες στην Αεροπορία.

Στην εκδήλωση αναγνώστηκε Ημερήσια Διαταγή του Διοικητή της Αεροπορίας Σμήναρχου Φιλόκυπρου Γιαννάκη ενώ ακολούθησαν αεροπορικές επιδείξεις με ελικόπτερα Gazelle και ΜΙ35 και στατική έκθεση οπλικών συστημάτων αεράμυνας.