Η ΄Αγκυρα επιμένει για αγωγό Ισραήλ – Κύπρου – Τουρκίας

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Επανέρχεται η Άγκυρα στις προτάσεις της προς το Ισραήλ και την Κυπριακή Δημοκρατία  τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας με δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας .

Συγκεκριμένα ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας κ. Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε,  όπως δημοσιεύει σήμερα σε άρθρο της η Ηurriyet Daily News, ότι η  Tουρκία δεν είναι αδιάφορη στις αποφάσεις του Ισραήλ και της – όπως την αναφέρει – »Νότιας Κύπρου», σχετικά με τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και τη μεταφορά τους στις διεθνείς αγορές, δεδομένου, όπως ισχυρίζεται,  η μεταφορά τους είναι εφικτή μόνο μέσω Τουρκίας. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή δεν επιλεγεί ο δρόμος της Τουρκίας, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του κ. Γιλντίζ, αυξάνεται το κόστος μεταφοράς των ενεργειακών αποθεμάτων προς τις διεθνείς αγορές.

Στην αγλόγλωσση εφημερίδα αναφέρεται ότι  Τουρκία ήδη επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την μεταφορά αερίου από την Κασπία στη δυτική επαρχία της Σμύρνης, το οποίο προαγάγει την Τουρκία σε ενεργειακό κόμβο, . Ήδη, η Άγκυρα διατηρεί συμμετέχει με την Socar, την κρατική κρατική εταιρία του Αζερμπαϊτζάν  στον αγωγό Τrans-Αnatolian Pipeline, συνολικού κόστους 7 δις δολαρίων, ενώ αναμένει ποιο θα είναι το consortıum, που θα επιλεγεί, για τη μεταφορά αερίου από το κοίτασμα Shah Deniz II.

 Πάντως σχχετικά, με τις διμερείς σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, ο κ. Γιλντίζ δήλωσε ότι εάν το Τελ Αβίβ τηρήσει τις δεσμεύσεις του να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την Τουρκία, η Άγκυρα θα κινηθεί στην ίδια τακτική. Με την ομαλοποίηση των σχέσεων, μπορεί να τεθεί επί τάπητος και το θέμα μεταφοράς του φυσικού αερίου, μέσω αγωγού της Τουρκίας, δήλωσε εχτές ο Τούρκος Υπουργός.   

Η Ηurriyet Daily News εκτιμά ότι η «συγγνώμη» που ζήτησε το  Ισραήλ στις 22 Μαρτίου από την Τουρκία λόγω της υπόθεσης του Mavı Marmara, δεν προέκυψε λόγω των ενεργειακών προγραμμάτων, αλλά σε κάθε περίπτωση, μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του τελικού αποτελέσματος.