Η Κομισιόν παίζει παιχνίδι υπερ της Τουρκίας για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου

Τρικλοποδιές στις προσπάθειες επαναφοράς του ζητήματος απόδοσης των Βαρωσίων στον ΟΗΕ και της εφαρμογής του ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, βάζει η Κομισιόν, η οποία ταυτίζεται με τη θέση της Άγκυρας, θεωρώντας ότι η επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου θα γίνει μόνο στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Η Κομισιόν δεν διστάζει να παρακάμψει τα ψηφίσματα του Σ.Α. αλλά και τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο διαχρονικά τάσσεται υπέρ της άμεσης απόδοσης των Βαρωσίων στους νομίμους κατοίκους του, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων που εκδίδει για την Τουρκία, σε ετήσια βάση.

Η Κομισιόν διά του επικεφαλής για το Κυπριακό, Kjartan Bjornsson (βλέπε άλλη στήλη), ανέφερε τα εξής: «Η επιστροφή της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, της Αμμοχώστου, στους νομίμους ιδιοκτήτες της, αναμένεται να είναι ένα από τα στοιχεία-κλειδί των διαπραγματεύσεων που οδηγούν σε μια δίκαιη και συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

Ο επίσημος της Ε.Ε. υπέδειξε μάλιστα ότι «η Κομισιόν επιθυμεί να επαναλάβει ότι μια συνολική διευθέτηση που θα συμφωνηθεί μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, συνιστά τη συντομότερη και επίσης την πιο άμεση οδό για τη λύση του προβλήματος που σχετίζεται με το κυπριακό ζήτημα, περιλαμβανομένης και της επιστροφής των Βαρωσίων στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους».

Θα ανέμενε κανείς ότι ο κ. Bjornsson αλλά και η Κομισιόν, θα θεωρούσαν ότι «η συντομότερη και πιο άμεση οδός» επιστροφής των Βαρωσίων στους νομίμους ιδιοκτήτες τους, θα ήταν η συμμόρφωση της Τουρκίας με τα ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ, τα οποία ωστόσο η Άγκυρα γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της. Ωστόσο, αντί να ζητούν την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, η Κομισιόν και ο καθ’ ύλην αρμόδιος της ομάδας Γιούνκερ για το Κυπριακό, ταυτίζονται με την τουρκική θέση, υποστηρίζοντας ότι η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου θα επιστραφεί στους νομίμους κατοίκους της με συνολική λύση του Κυπριακού.

Για να χρυσώσει δε το χάπι της Λευκωσίας, ο κ. Bjornsson φρόντισε να προσθέσει και το εξής: «Η Κομισιόν είναι έτοιμη να στηρίξει σχετικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα προταθούν από τις δύο πλευρές, περιλαμβανομένων και σε σχέση με το Βαρώσι». Με άλλα λόγια, η Κομισιόν νίπτει τας χείρας της για το Βαρώσι, ξεγράφει τα ψηφίσματα του Σ.Α. ΟΗΕ, όπως ακριβώς πράττει και η Άγκυρα, ενώ σημειώνει ότι μόνον εάν και εφόσον υποβληθεί και από τις δύο πλευρές αίτημα για ΜΟΕ θα μπορούσε να τύχει υποστήριξης από τις Βρυξέλλες.

Η τοποθέτηση Bjornsoon για το Βαρώσι αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς έγινε στο πλαίσιο της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ζήτησε από την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη να πρωτοστατήσουν για την εξασφάλιση νέου ψηφίσματος του Σ.Α., με στόχο την επιβολή πολιτικών και οικονομικών κυρώσεων κατά της Άγκυρας, ως συνέπεια της άρνησής της να αποδώσει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου στον ΟΗΕ και της επιθετικότητας στην ανατολική Μεσόγειο…

Η τοποθέτηση Bjornsson «προσγειώνει ανώμαλα» τις όποιες προσπάθειες καταβάλλονται για επαναφορά της επιστροφής των Βαρωσίων στην αντζέντα της Ε.Ε. και καταδεικνύει ότι και επί του προκειμένου, η ομάδα Γιούνκερ συντάσσεται «όλως τυχαίως» με την τουρκική άποψη.

Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με την Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά την έναρξη της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και την άμεση απόδοση των Βαρωσίων στον ΟΗΕ, θέσεις που θα επιδιωχθεί όπως επαναδιατυπωθούν και στο εφετινό ψήφισμα του Σώματος. Η Επιτροπή Αναφορών, στο δικό της προσχέδιο έκθεσής της, «καλεί την Κομισιόν, την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, το Συμβούλιο της Ε.Ε. και όλα τα κράτη της Ε.Ε. να υποβάλουν νέο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ζητώντας πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, για τις πράξεις επιθετικότητας στην ανατολική Μεσόγειο και για τη μη συμμόρφωση με τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Who is who

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής της Κομισιόν για τη διευθέτηση του Κυπριακού, Kjartan Bjornsson, προκαλεί με τις τοποθετήσεις του. Είχε φορτώσει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη την ευθύνη για το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά, χαρακτηρίζοντας ως καλή σύνοψη δημοσίευμα της εφημερίδας Cyprus Mail που ισχυρίζονταν ότι ο ηγέτης της ελληνοκυπριακής πλευράς τίναξε μια πολύ καλή συμφωνία στον αέρα, στο ελβετικό θέρετρο. Όπως είχε αποκαλύψει ο «Φ», η Λευκωσία προέβη σε διάβημα προς την Κομισιόν για τον κ. Kjartan Bjornsson, εισπράττοντας γραπτή απολογία.

Ο κ. Bjornsson εξακολουθεί πάντως να εκτελεί τα καθήκοντά του, με τον ίδιο ακριβώς ζήλο και να διατηρεί το πόστο του, ως επικεφαλής της Κομισιόν για διευθέτηση του Κυπριακού, κάτι που προφανώς αντανακλά και τον ρόλο που επιθυμούν να διαδραματίσουν οι Βρυξέλλες στην επίλυση του προβλήματος.

Η Κομισιόν έχει εδώ και πολλά χρόνια ταυτιστεί με την τουρκική θέση και υποστηρίζει ότι η επιστροφή των Βαρωσίων εντάσσεται στο πλαίσιο συνολικής λύσης του Κυπριακού, παρακάμπτοντας τα ψηφίσματα του Σ.Α. που ζητούν άμεση επιστροφή της. Πριν από 5 ακριβώς χρόνια, η Λευκωσία είχε ζητήσει από τον τότε Επίτροπο διεύρυνσης της Ε.Ε., Στέφαν Φούλε, να μεταφέρει στην Άγκυρα πρόταση για επιστροφή των Βαρωσίων με ανταλλάγματα τη διεξαγωγή απευθείας εμπορίου από το λιμάνι της πόλης, υπό την Ε.Ε. και το παράλληλο ξεπάγωμα τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων. Ωστόσο, ο κομιστής της πρότασης της Λευκωσίας, όχι μόνο δεν τη μετέφερε προς την Άγκυρα, αλλά προχώρησε σε αποδόμησή της, προκαλώντας την αντίδραση του τότε ΥΠΕΞ I. Κασουλίδη και τη διενέργεια διαβήματος.

Ας θυμηθούμε πώς απάντησε τότε η Κομισιόν σε ερωτήσεις του «Φ»:

Ερωτήσεις «Φ»: «Ποια είναι η θέση της Κομισιόν επί της κατεχόμενης-περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου; Πρέπει να επιστραφεί σύμφωνα με το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, ή θεωρείτε ότι το ζήτημα της Αμμοχώστου αποτελεί μέρος μιας συνολικής λύσης, όπως η Τουρκία ισχυρίζεται; Επίσης, όπως πληροφορούμαι, η κυπριακή πλευρά ζήτησε από την Κομισιόν να περιλάβει το ζήτημα της Αμμοχώστου στην έκθεση προόδου για την Τουρκία, ως υποχρέωση της υποψήφιας χώρας, όπως απορρέει από το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επιβεβαιώνετε τις πληροφορίες αυτές και γιατί δεν περιλήφθηκε στην έκθεση προόδου» (το θέμα της Αμμοχώστου);

Απάντηση Κομισιόν: «Η επιστροφή των περίκλειστων Βαρωσίων, της Αμμοχώστου, στους νομίμους κατοίκους τους, είναι μέρος των διαπραγματεύσεων για μια συνολική λύση, μεταξύ των δύο κοινοτήτων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Εναπόκειται στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να εξεύρουν μια συμφωνία επί της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της. Το ζήτημα αυτό αναδεικνύει για μιαν ακόμη φορά την ανάγκη επίτευξης μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος».

Με τον τρόπο αυτό απάντησε η Κομισιόν του Μπαρόσο τον Οκτώβριο του 2013 στον «Φ». Με ανάλογο τρόπο τοποθετείται η Κομισιόν του «φίλου» της Λευκωσίας Γιούνκερ, το 2018, διά του επικεφαλής για το Κυπριακό, Kjartan Bjornsson, ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΠΗΓΗ: philenews.com