OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

Η Κύπρος θα επιδιώξει την καταβολή 90 εκατομμυρίων ευρώ από την Τουρκία για τους αγνοούμενους

01/02/2019 - 16:17
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου θα συζητηθεί στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα συνέλθει στις 12- 14 Μαρτίου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα θέσει επί τάπητος την άνευ όρων υποχρέωση της Τουρκίας, με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην τέταρτη διακρατική προσφυγή για καταβολή του ποσού των 30 εκατ. ευρώ για δίκαιη ικανοποίηση για τους αγνοούμενους και των 60 εκατ. ευρώ για τους εγκλωβισμένους αντίστοιχα, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου, Κώστας Κληρίδης.

Μιλώντας σε ημερίδα, με θέμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Αγνοούμενοι της Κύπρου», ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι «παρά την πάροδο του χρόνου η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί και εξακολουθεί να αποφεύγει τις ευθύνες της ενώπιον της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Στην προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκτός από το θέμα της καταβολής από την Τουρκία του ποσού των 90 εκ. ευρώ, θα είναι :

Να αναδειχθεί εκ νέου η υποχρέωση της Τουρκίας, α) για αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, να δοθεί στην Επιτροπή για τα Αγνοούμενα Πρόσωπα της Κύπρου απρόσκοπτη και όχι αποσπασματική πρόσβαση σε στρατιωτικές ζώνες, καθώς και στα αρχεία της, περιλαμβανομένων και των στρατιωτικών αρχείων, β) να εμποδίσει το φαινόμενο της μετακίνησης οστών, που έχει διαπιστωθεί και προστασία των πιθανών χώρων ταφής.

Επίσης, θα προωθηθεί, όπως δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας, το ζήτημα της υποχρέωσης για αποτελεσματική διερεύνηση των συνθηκών θανάτων των αγνοουμένων, των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί τα λείψανα.

Ο κ. Κληρίδης επεσήμανε ότι είναι παράδοξο σε ένα κορυφαίο δικαστικό σώμα, όπως είναι το ΕΔΑΔ, να επιτυγχάνει κάποιος την έκδοση καταπελτικών και καινοφανών αποφάσεων, που καταδικάζουν με τον πιο έντονο και ξεκάθαρο τρόπο μια χώρα, και από την άλλη επειδή η επιτήρηση της εκτέλεσης των αποφάσεων δίδεται σε πολιτικά σώματα, όπως είναι η Επιτροπή Υπουργών, «όπου, δυστυχώς, υπεισέρχονται πολιτικά κριτήρια και τα γνωστά χαϊδέματα της Τουρκίας κτλ να δίδονται συνεχείς αναβολές, με αποτέλεσμα να καθιστά το όλο σύστημα τελείως αναποτελεσματικό».

Ομιλητής στην ημερίδα ήταν και ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Στέλιος Περράκης, ο οποίος συμφώνησε ότι υπάρχουν θεσμικές αδυναμίες στον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο κ. Περράκης ανέφερε ότι πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα εκ μέρους της Κύπρου μιας νέας διακρατικής προσφυγής. Επίσης, πρότεινε το ζήτημα των αγνοουμένων να τεθεί στην Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ 

Tags: ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙΕΥΡΩΠΗΚΥΠΡΟΣΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

παρενόχληση - Δένδιας
ΚΥΠΡΟΣ

Τουρκική παρενόχληση δι’ ασυρμάτου στα αεροσκάφη που μετέφεραν τον Νίκο Δένδια και τους ΥΠΑΜ Γαλλίας και Ολλανδίας στην Κύπρο

08/06/2026 - 00:04
Κύπρος - Γαλλία
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος και Γαλλία υπογράφουν συμφωνία για παρουσία γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί

07/06/2026 - 17:45
SAFE - Κύπρος
ΚΥΠΡΟΣ

SAFE: Η Κύπρος γίνεται το 6ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εντάσσεται στο πρόγραμμα

01/06/2026 - 16:48

Διαβάστε Επίσης

Αλί Χαμενεΐ: Στις 4 Ιουλίου θα ξεκινήσει η κηδεία – Θα ταφεί στις 9 Ιουλίου στο βορειοανατολικό Ιράν

CNN: Το Ιράν μπάζωσε με νάρκες και εκρηκτικά την πρόσβαση σε αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου

Λιθουανία: Συναγερμός και scramble νατοϊκών μαχητικών αεροσκαφών από ένα μπαλόνι καιρού

Λίβανος: Νέος γύρος βομβαρδισμών του Ισραήλ στο νότιο τμήμα της χώρας

Ρωσία: Φωτιά και εκτεταμένες υλικές ζημιές από φονικά ουκρανικά πλήγματα με drones

ΗΠΑ: Καταρρίψαμε πολλά ιρανικά drones που είχαν στόχο εμπορικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ

Τραμπ: Σκοτώσαμε τον αρχηγό του καρτέλ ναρκωτικών Tren de Aragua στη Βενεζουέλα – Η στιγμή της επίθεσης [vid]

Ιράν: «Ίσως στις επόμενες μέρες υπογραφεί εξ αποστάσεων πρωτόκολλο συμφωνίας με τις ΗΠΑ»

Top News

Η Σίσσυ Χρηστίδου απαντά στο «Πρωινό» για το Athens Pride: «Θα υπάρχει για να έχουν οι άνθρωποι τα ίδια δικαιώματα»

Ο Αλέξης Τσίπρας και η Μπέττυ Μπαζιάνα στην παράσταση του Σταμάτη Κραουνάκη στο Ηρώδειο

Δέσποινα Καμπούρη: Δεν αποχώρησα από το «Πρωινό» για το ξύπνημα, δε θα πω ποτέ δημόσια τους λόγους

Βίκυ Σταυροπούλου: Η φωτογραφία που πόσταρε από το ξενοδοχείο στη Μεσσηνία, πριν τον γάμο της Δανάης Μπάρκα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert