OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

Μακρόν: Η Γαλλία σχεδιάζει «αμυντική αποστολή» στα Στενά του Ορμούζ – Οι κοινές δηλώσεις με Μητσοτάκη και Χριστοδουλίδη στην Κύπρο [vid]

09/03/2026 - 15:05
Κύπρος - Μακρόν - Χριστοδουλίδης - Μητσοτάκης

REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Share on FacebookShare on Twitter

Η στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας στην Κύπρο αποδεικνύει ότι στεκόμαστε πάντα ο ένας δίπλα στον άλλον, σημείωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, στις κοινές του δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, από την Πάφο.

Νωρίτερα σήμερα (9.03.2026), οι τρεις ηγέτες πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση και επισκέφθηκαν το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης. Έξω από το κέντρο συντονισμού έχουν παραταχθεί οι χειριστές των αντιπυραυλικών Mistral, τους οποίους χαιρέτησαν οι τρεις ηγέτες.

À l’invitation du Président Nikos Christodoulides, je suis à Chypre, aux côtés du Premier ministre grec Kyriákos Mitsotakis.

La sécurité de tous les Européens est notre intérêt commun. Nous avons immédiatement pris des mesures de solidarité avec Chypre,… pic.twitter.com/DVgQ0vgfb4

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) March 9, 2026

Στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Κύπριος Πρόεδρος θα επιθεωρήσουν τα αεροσκάφη F-16 που βρίσκονται στην αεροπορική βάση της Πάφου.

Οι δηλώσεις Χριστοδουλίδη, Μακρόν, Μητσοτάκη

«Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη. Δεν εμπλεκόμαστε σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον ανθρωπιστικό ρόλο, πάντοτε ως μέρος της λύσης και ποτέ ως μέρος του προβλήματος», τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος κ.Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα και την Γαλλία που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα της Λευκωσίας για προστασία.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει πόλεμος. Εδώ και 52 χρόνια η χώρα μας πληρώνει το τίμημα της εισβολής και του πολέμου», πρόσθεσε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και της Ισπανίας για την στήριξη τους λέγοντας ότι αποδεικνύουν με αποφασιστικότητα τι σημαίνει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, και συμβάλλουν με τη βοήθεια τους στη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής στέλνοντας μήνυμα για των δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη τα γεωπολιτικά δεδομένα.

«Οι εξελίξεις μας υπενθυμίζουν πως οτιδήποτε γίνεται στη Μέση Ανατολή επηρεάζει την Ευρώπη την ενεργειακή σταθερότητα, τις μεταναστευτικές ροές και το συλλογικό ευρωπαϊκό μέλλον» είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να εμπλακεί πιο ενεργά στην ευρύτερη περιοχή.

«Όταν η Κύπρος δέχεται επίθεση, ολόκληρη η Ευρώπη δέχεται επίθεση», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Πιστεύω ότι η στάση μας πρέπει να παραμείνει αμυντική», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Η γαλλική παρουσία θα συνεχίσει να υπάρχει στη Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα, τα Στενά του Ορμούζ, με οκτώ φρεγάτες, αεροπλανοφόρο και αμφίβιες δυνάμεις […] Στόχος είναι η ασφάλεια των Γάλλων και Ευρωπαίων πολιτών στην περιοχή και η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας», είπε.

Πέρα από την επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα, ο πρόεδρος Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία προετοιμάζει με τους συμμάχους της μια νέα καθαρά αμυντική αποστολή στα Στενά του Ορμούζ, για τη συνοδεία εμπορικών πλοίων που απειλούνται. Όπως είπε, συζήτησε για τη νέα αυτή αποστολή με τον κ.Μητσοτάκη και τον κ.Χριστοδουλίδη.

«Η Κύπρος δεν είναι και δεν θα μείνει ποτέ μόνη», τόνισε από την μεριά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αδέρφια μας βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί με όλες τις Ελληνίδες και του Έλληνες απανταχού της γης. Θα είμασταν παρόντες ακόμα και μόνοι αλλά δεν είμαστε μόνοι, είμαστε πολλοί γιατί η Ελλάδα και η Ευρώπη θα εκφράζουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στην Κύπρο», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Δείτε τις δηλώσεις:

Φωτογραφία Reuters

Tags: ΓΑΛΛΙΑΕΛΛΑΔΑΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝΚΥΠΡΟΣΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ

Related Posts

Ακρωτήρι - Κύπρος
ΚΥΠΡΟΣ

Ήχησαν οι σειρήνες στο Ακρωτήρι της Κύπρου: Προειδοποίηση στους κατοίκους για «απειλή ασφαλείας»

19/03/2026 - 17:15
Μητσοτάκης - ΚΙΜΩΝ
ΚΥΠΡΟΣ

«ΚΙΜΩΝ»: Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης επισκέφθηκαν την ελληνική φρεγάτα – Συνάντηση και με τους πιλότους των F-16 [pics, vid]

09/03/2026 - 18:08
Μητσοτάκης - Κύπρος
ΕΛΛΑΔΑ

Κύπρος: Στην Πάφο ο πρωθυπουργός – Συνάντηση με Μακρόν και Χριστοδουλίδη

09/03/2026 - 13:32

Διαβάστε Επίσης

Ισραήλ: Δείχνει αποφασισμένο να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ, ανεξάρτητα από την έκβαση με το Ιράν

Τραμπ: Οι Ιρανοί διαπραγματεύονται αλλά φοβούνται να το πουν, «για να μην τους σκοτώσουν οι δικοί τους»

Ισραήλ: 6 τραυματίες από ιρανικούς πυραύλους

Σταθερό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο: Αλλαγή φρουράς με νέα πλοία και μαχητικά στη Μεγαλόνησο

Καιρός σήμερα: Αραιές νεφώσεις και τοπικές βροχές στα δυτικά

Σαν σήμερα: Το 1896 ο Λεωνίδας Πύργος γίνεται ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ διευρύνει την ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο – Η επιχείρηση κατά του Ιράν συνεχίζεται»

Ιράν: «Έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση στα νησιά μας, μέσω γειτονικής χώρας»

Top News

Εορταστικό ωράριο Πάσχα: Πότε ξεκινάει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γιώργος Τσαγκαράκης: Της άλλαξαν τα κοσμήματα με ψεύτικα και είδε τα αυθεντικά να πωλούνται on air σε δημοπρασία της γκαλερί

Ταξίδι με το κατοικίδιο: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους νέους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τι αλλάζει από 22 Απριλίου 2026

Αγγελική Ηλιάδη για την αδερφή του Μπάμπη Λαζαρίδη: Οι γυναίκες είμαστε πάντα ενωμένες

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert