Κασουλίδης: «Η Κύπρος μόνη ή με το Ισραήλ θα προχωρήσει στο φυσικό αέριο»

Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Είτε με το Ισραήλ είτε  μόνη η Κύπρος θα  κατασκευάσει εγκαταστάσεις φυσικού αερίου για εμπορική αξιοποίηση του Φυσικού Αερίου .Σε αυτή την φράση αποτυπώνει ο τουρκικός τύπος την σχετική δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου  κ.Ιωάννη Κασουλίδη στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ δεν έχει μεν καταστήσει απολύτως σαφές εάν είναι στις προθέσεις του η συμμετοχή του σε κοινό ενεργειακό πρόγραμμα με την Κύπρο, αλλά σε κάθε περίπτωση η Κυπριακή Δημοκρατία  είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στα ενεργειακά σχέδιά της, με ή χωρίς τη συνεργασία του Ισραήλ. 

Επισκέψεις στο Ισραήλ

Η κυπριακή πλευρά αναμένεται, ωστόσο, να ξεκινήσει σύντομα σειρά επαφών με το Ισραήλ γράφει η Today’s Zaman που δείχνει ότι το όλο θέμα απασχολεί την Τουρκία. Την προσεχή εβδομάδα, ο Υπουργός Εμπορίου και Ενέργειας της Κύπρου,κ. Γιώργος Λακκοτρύπης θα επισκεφτεί το Ισραήλ, ενώ μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μηνός, επίσκεψη στο Ισραήλ θα πραγματοποιήσει και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας  κ. Νίκος Αναστασιάδης.  

Υγροποιημένο φυσικό αέριο 

Απαντώντας σε πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κ Α. Νταβούτογλου ότι ο δρόμος της μεταφοράς αερίου μέσω της Τουρκίας είναι η πιο επικερδής επιλογή, καθώς επίσης και ότι σε περίπτωση που δε συνυπολογιστεί το δικαίωμα,όπως είπε, των τουρκο-κυπρίων στα αποθέματα, θα τεθεί επί τάπητος η λύση «δύο κρατών» ο κ.  Κασουλίδης, δήλωσε ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε κυρίαρχου κράτους, όπως η Κύπρος, η επιλογή της οδού μεταφοράς των ενεργειακών του αποθεμάτων, και ότι η μεταφορά αερίου μέσω Τουρκίας ενδέχεται να αποδειχθεί μια περιοριστική επιλογή, αφού το υγροποιημένο φυσικό αέριο μπορεί εύκολα να πουληθεί προς πάσα κατεύθυνση. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Κασουλίδης επανέλαβε την κυπριακή θέση , ότι το ενεργειακό δυναμικό της Κύπρου ανήκει και όλους τους πολίτες της, αλλά το κατεχόμενο σήμερα βόρειο τμήμα του νησιού, θα μπορεί να έχει μερίδιο στα ενεργειακά αποθέματα, μόνο μετά την λύση του Κυπριακού και την επανένωσή του με την Κύπρο.