«Η συμφωνία μας με την Αίγυπτο για ΑΟΖ,ισχύει»,λέει η Κύπρος

Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Η συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ δεν αμφισβητήθηκε  από πλευράς της επίσημης κυβέρνησης της Αιγύπτου, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου  Ιωάννης Κασουλίδης.

« Η Αίγυπτος είναι μια φίλη χώρα», τόνισε, «και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, από μια είδηση του Αιγυπτιακού Πρακτορείου Ειδήσεων, αναφέρεται σε μια εσωτερική συζήτηση πολιτικών στην Άνω Βουλή της Αιγύπτου>>.

Ο κ. Κασουλίδης, πρόσθεσε πως δεν θα επιθυμούσε να παρέμβει στις εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις της Αιγύπτου. 
Σε ερώτηση αν υπάρχει δυνατότητα, με βάση το διεθνές δίκαιο, μια χώρα να ακυρώσει μια διεθνή συμφωνία, ο κ. Κασουλίδης απάντησε αρνητικά.

Επίσης αρνητικά απάντησε ο κ. Κασουλίδης  και στο εάν υπάρχει ενδεχόμενο το θέμα αυτό θα επηρεάσει τις έρευνες που διεξάγονται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το θέμα ανακινήθηκε βασικά από την τουρκική εφημερίδα Ηurriyet με πηγή το ειδησεογραφικό Πρακτορεία ΜΕΝΑ της Αιγύπτου. Σύμφωνα με αυτή υπήρξε πρόταση Αιγύπτιου βουλευτή για κατάργηση συμφωνίας του 2003  μεταξύ Αιγύπτου –Κύπρου για την ΑΟΖ και διαπραγμάτευση νέας συμφωνίας ΑΟΖ με συμμετοχή και της Τουρκίας.
 Στην ανταπόκριση – που παρουσιάζεται με τον τίτλο  «Σοκ φυσικού αερίου από την Αίγυπτο στους Ε/κ» - γράφει ότι ο Αιγύπτιος βουλευτής κ. Kalend Abdel Kader ετοίμασε πρόταση νόμου με την οποία καταργείται η συμφωνία που είχε υπογραφεί με την Κυπριακή Δημοκρατία το 2003 η οποία καθόριζε τα όρια της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο.
Το Καστελόριζο
Η πρόταση του  κ. Kader προβλέπει τον επανακαθορισμό της ΑΟΖ μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αιγύπτου καθώς και το να συμπεριληφθεί και η Τουρκία στην διαμόρφωση της νέας συμφωνίας. Όπως φαίνεται η πρόταση αυτή στηρίζεται στην γνωστή ανεδαφική θέση της Άγκυρας ότι το Καστελόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα.
Διπλωμάτες που ξέρουν »πρόσωπα και πράγματα» στην Αίγυπτο αναφέρουν ότι ο κ. Kader είναι σε »ανοιχτή γραμμή » με την Άγκυρα για πολλά θέματα…