Η Τουρκία δίνει νερό στα κατεχόμενα με «πολιτικό εκβιασμό»

Σε καθαρή ομολογία ότι το νερό που πάει η Τουρκία στα κατεχόμενα της Κύπρου με υποθαλάσσιο αγωγό είναι εργαλείο πολιτικού εκβιασμού κατά τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού προέβη ο ψευδο- <<Υπουργός Περιβάλλοντος>> του ψευδοκράτους της λεγόμενης << ΤΔΒΚ>>.

«Ο Erdogan πραγματοποιεί το όνειρο των «τουρκοκυπρίων». Με το νερό ενισχύεται περαιτέρω ο δεσμός μας με τους ανθρώπους της Ανατολίας. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς το λαό της Τουρκίας που μοιράζεται μαζί μας το νερό. Θα αλλάξει το πρόσωπο της χώρας μας. Θα αντιμετωπισθούν οι ανάγκες μας για πόσιμο νερό και νερό γενικής χρήσης για τα επόμενα 50 έτη» δήλωσε ο  ψευδο- <<Υπουργός >>Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της <<ΤΔΒΚ» κ. Hamit Bakirci.σε ανταπόκριση στη Milliyet από τη Λευκωσία

Ακολούθως, επισημαίνοντας ότι το νερό θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται στο νησί, δήλωσε ότι έχει και ιδιαίτερη στρατηγική σημασία και ενισχύει τη θέση του «Προέδρου της ΤΔΒΚ» κ. Dervis Eroglu στις διαπραγματεύσεις.
Και για όσους δεν …κατάλαβαν …μιλάει και ο …τίτλος του δημοσιεύματος όπου αναφέρεται ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού από την Τουρκία προς την Κύπρο: «Στο άνυδρο νησί θα ρέει από την Τουρκία »διαπραγματευτική δύναμη»» τιτλοφορείται το σχετικό δημοσίευμα… 

Οι κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας

Να σημειωθεί ότι όπως έχει γράψει το OnAlert και η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ξεκινήσει μελέτες για εγκατάσταση και άλλων σταθμών αφαλάτωσης αλλά και μεταφοράς νερού  από τον Λίβανο-  με αγωγό ή υδροφόρα πλοία-  προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα περιορισμένων υδάτινων πόρων που έχει. Το πρόβλημα αυτό  υφίσταται λόγω διακύμανσης της βροχόπτωσης, με συχνές ανομβρίες δυο,τριών ‘η και παραπάνω ετών που  αναγκάζουν το κράτος να λάβει πρόσθετα μέτρα διαχείρισης, όπως και οι δαπανηρές μονάδες αφαλάτωσης.Το κόστος του νερού στην Κύπρο είναι πολύ ακριβό καθώς το σύστημα με τις  αφαλατώσεις κοστίζουν πολύ ακριβά στην Κυπριακή Δημοκρατία  και επιδιώκεται πλέον πιο επιτακτικά η η μείωση  όλου αυτού του κόστους, που καθίσταται απαγορευτικό για άρδευση. 

Ο Λίβανος έχει υποβάλει σχετική πρόταση  για την οποία  έχει γίνει και η πρώτη σχετική συζήτηση μεταξύ των αρμόδιων υπουργών  Κυπριακής Δημοκρατίας και Λιβάνου προ μηνών.Ο Λίβανος επιθυμεί να κάνει εξαγωγή νερού καθώς πλέον του περισσεύει λόγω φραγμάτων που έκανε και της βροχόπτωσης που έχει..

Επίσης από την Κύπρο εξετάζονται και άλλοι τρόποι, όπως μεταφορά τεχνογνωσίας από το Ισραήλ με την οποία αξιοποιούνται με μικρό σχετικά κόστος τα νερά από τα λύματα για γεωργικούς σκοπούς.Με το Ισραήλ υπάρχουν συμφωνίες για τους υδάτινους πόρους σε αρκετούς τομείς με πολλές προοπτικές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Πως η Τουρκία θα υδροδοτήσει τα κατεχόμενα

Τουρκία: «Τρέχει» το έργο υποθαλάσσιου αγωγού νερού στα Κατεχόμενα


Aγωγός μεταφοράς νερού απο την Τουρκία στην Κύπρο.