Η Τουρκία έβγαλε το Barbaros για έρευνες

Πλώρη για ανοιχτά της Αττάλειας όπου θα πραγματοποιήσει έρευνες πετρέλαιο και για φυσικό αέριο και εν συνεχεία για περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ-συνοδεία πολεμικών πλοίων - έβαλε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος »Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν» που μέχρι τώρα έκανε έρευνες στην Μαύρη Θάλασσα.
Αυτό τουλάχιστον αναφέρει ο τουρκικός τύπος σήμερα ανήμερα του επιτυχούς  πρώτου ανάμματος της φλόγας με αέριο από το «Οικόπεδο 12» της Κυπριακής ΑΟΖ!

Συγκεκριμένα  πραγματοποιήθηκε  σήμερα το πρωί η πρώτη δοκιμαστική παραγωγή/εξόρυξηαερίου,(«άναμμα της φλόγας») στο «Οικόπεδο 12» της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου μιά ενέργεια που  κρίνεται από τους ειδικούς ως αναγκαία ώστε μετάνα ξεκινήσουν οι μετρήσεις για την πίεση και την ποιότητα του κοιτάσματος.αερίου.

Συνοδεία πολεμικών πλοίων
Στο μεταξύ η εφημερίδα Sabah με τον τίτλο: «Το Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν στην Μεσόγειο για γεωτρήσεις», γράφει ότι το πρώτο τρισδιάστατο πλοίο σεισμικών ερευνών της Τουρκίας,»Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά, ολοκλήρωσε τις εργασίες του στη Μαύρη Θάλασσα και πέρασε στη Μεσόγειο. Το πλοίο, γράφει, θα ερευνήσει  πρώτα για πετρέλαιο και για φυσικό αέριο στα ανοιχτά της Αττάλειας, στη συνέχεια θα περάσει στη αμφισβητούμενη – όπως αναφέρει -περιοχή στη Νότια Κύπρο. Το πλοίο - προσθέτει- θα συνοδεύεται από  πολεμικά πλοία.
Το “BARBAROS”, που αγοράστηκε από την Νορβηγία σχετικά πρόσφατα, έχει  μήκος 85 μέτρων διαθέτει ελικοδρόμιο για προσνήωση/απονήωση ελικοπτέρου, μπορεί να πραγματοποιεί έρευνες μέχρι βάθους έξι χιλιομέτρων με τρισδιάστατη μορφή ενώ διαθέτει γενικά προηγμένες συσκευές.