Η Τουρκία «τρέχει» λύση στο Κυπριακό για να προλάβει «αφύπνιση» της Αθήνας

Μπαράζ δημοσιευμάτων στην Τουρκία αποτυπώνουν την “αγωνία” που έχει η Άγκυρα να τελειώνει με το Κυπριακό,όσο στην Ελλάδα κανείς δεν φαίνεται ικανός να αντιδράσει με αξιώσεις .

Η HURRIYET αναφέρει ότι ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, E.Β. Eide, ο οποίος έχει έρθει στην Άγκυρα, συζήτησε με τον Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, σχετικά με την εγγύηση της Τουρκίας, στην οποία αντιτάσσονται έντονα οι Έλληνες και οι «ε/κ». Ο Eide είπε : «Το θέμα των εγγυήσεων θα συζητηθεί στο τέλος. Θα κάνουμε μια τέτοια συμφωνία, που και οι ε/κ και οι τ/κ θα αισθάνονται ασφαλείς στο νησί». Παράλληλα με τον Νταβούτογλου, ο Eide συναντήθηκε με τον τ/ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον τ/ΥφΥΠΕΞ, Φεριντούν Σινιρλίογλου.
Όσον αφορά στο θέμα των εγγυήσεων, ο Eide δήλωσε: «Η Τουρκία επιθυμεί τη διατήρηση των εγγυήσεων, η Ελλάδα θέλει τον τερματισμό τους. Οι θέσεις των δύο πλευρών είναι απολύτως γνωστές. Με το θέμα των εγγυήσεων θα ασχοληθούν στο τέλος των συνομιλιών οι εγγυήτριες χώρες Τουρκία, Ελλάδα και Βρετανία. Στην Κύπρο, αναζητούμε τρόπους όπου ο καθένας θα αισθάνεται ασφαλής, χωρίς να πλήττεται η ασφάλεια του άλλου. Πρόκειται για μια αντίληψη, που εγώ ονομάζω «κατανόηση για λόγους συνεργασίας». Για παράδειγμα, δεν έχει μόνο γεωφυσική ή στρατιωτική διάσταση το ότι η τ/κ κοινότητα βρίσκεται σε μικρότερη έκταση. Αφορά στην κατασκευή μιας πολιτικής δομής που θα μπορέσει να υπάρξει με την προστασία των πολιτιστικών και πολιτικών ταυτοτήτων. Εμείς επιθυμούμε ταυτόχρονα και οι ε/κ να αισθάνονται ασφαλείς».

Η HURRIYET DAILY NEWS αναφέρεται σε δηλώσεις που πραγματοποίησε ο «Πρόεδρος της ΤΔΒΚ», Μουσταφά Ακιντζί κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο Kadir Has στην Κωνσταντινούπολη, όπου τόνισε την ανάγκη η διαδικασία επίλυσης του κυπριακού να ακολουθήσει πλέον τη διαδικασία συγκέντρωσης των καρδιναλίων-εκλεκτόρων του κονκλάβιου για την εκλογή Πάπα. Είπε συγκεκριμένα : «Γνωρίζετε πώς εκλέγουν το νέο Πάπα, συγκεντρώνονται όλοι σε ένα μέρος και δε βγαίνουν μέχρι να τον εκλέξουν, [και κατόπιν] βλέπετε να βγαίνει καπνός». Ο «Πρόεδρος της ΤΔΒΚ» είπε ότι πιστεύει ότι πλησίασε η στιγμή για μια παρόμοια διαδικασία και στην Κύπρο, πρόσθεσε ωστόσο ότι οι «η ε/κ διοίκηση» δε συμμερίζεται ακόμα την άποψή του.

Η AKSAM αναφέρεται σε δηλώσεις του Πρέσβη Σελίμ Γιενέλ, επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στην ΕΕ. «Αν καταλήξουν όπως θέλουμε οι συνομιλίες στην Κύπρο, την προσεχή περίοδο θα ανοίξουν ακόμα περισσότερα κεφάλαια. Ίσως μπορούν να ανοίξουν ακόμα 5-6 κεφάλαια». Ο Γιενέλ τόνισε το γεγονός ότι αρχίζει να εντατικοποιείται ο διάλογος ΕΕ-Τουρκίας και να ανοίγει μια νέα περίοδος στις σχέσεις των δύο πλευρών. Πρόσθεσε δε, ότι «συνεχίζουν ταχέως οι ενέργειες σχετικά με την απαλλαγή θεωρήσεων (βίζας)»

Στην ιστοσελίδα του CNN Turk, αναρτήθηκε το κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε στο κανάλι o «Πρόεδρος της ΤΔΒΚ», Μουσταφά Ακιντζί.
Ειδικότερα στην ερώτηση πόσο κοντά έχουν φθάσει στη λύση για το Κυπριακό, ο Ακιντζί απάντησε ως εξής: «Καταβάλλουμε προσπάθειες για να έλθει άμεσα η λύση. Για την ακρίβεια η επίλυση εντός μηνός δεν είναι τόσο εφικτή. Όμως, υπάρχουν ορισμένες φυσικές ημερομηνίες. Για παράδειγμα, το Μάιο στο Νότο θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές. Οι εκλογικές περίοδοι είναι ευαίσθητες χρονικές περίοδοι. Για το λόγο αυτό, εάν μπορέσουμε να λύσουμε το Κυπριακό πριν την ημερομηνία αυτή, νομίζω θα είναι για το καλό όλων».
Ακολούθως, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Αναστασιάδη περί πληθυσμιακής αναλογίας 4/1, ο Ακιντζί δήλωσε ότι η αναλογία αυτή αφορά τους Έλληνες και τους Τούρκους, που θα έλθουν στην Κύπρο μετά τη λύση.
Κληθείς να σχολιάσει την άρνηση του Ρώσου ΥπΕξ Λαβρόβ, συνεπεία της ρωσοτουρκικής κρίσης, να μην επισκεφθεί την ΤΔΒΚ και τον Ακιντζί, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, δήλωσε ότι η αρνητική απάντηση στην πρόταση να συναντηθούν στην ενδιάμεση ζώνη είχε έλθει πριν την κατάρριψη του αεροσκάφους. «Το ενδεχόμενο να μπορέσουν να συναντηθούν μαζί μας είναι χαμηλό, διότι έχουν ιδιαίτερα στενές σχέσεις με το Νότο» δήλωσε.

Τέλος, στην υπενθύμιση για την ένταση που είχε δημιουργηθεί τις πρώτες ημέρες της εκλογής Ακιντζί με την φράση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, ο Ακιντζί αφού διευκρίνισε ότι έχει ξεπερασθεί η κρίση αυτή, συνέχισε λέγοντας: «Το να μένει κανείς για πάντα μικρός αντίκειται στην ανθρώπινη φύση. Οι άνθρωποι γεννιούνται, στέκονται στα πόδια τους και μεγαλώνουν. Το ίδιο θα πρέπει να συμβαίνει και με τα κράτη»

Η ΥΕΝΙ SAFAK αναφέρει ότι το χρηματικό ποσό των 32 εκατομμυρίων ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό θα λάβει φέτος η τουρκοκυπριακή κοινότητα, με βάση απόφαση που υιοθέτησε η Κομισιόν σήμερα στις Βρυξέλλες. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, το πρόγραμμα αυτό «αποτελεί τη συνέχεια του επιτυχημένου προγράμματος βοήθειας για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, τη βελτίωση των επαφών μεταξύ των δύο κοινοτήτων και την προσέγγιση των Τουρκοκυπρίων και της ΕΕ».