«Αλαζόνας,υπερφίαλος και εκνευρισμένος ο Μπαγίς»,λέει η ΥΠΕΞ της Κύπρου

Στον Ευρωπαϊκό πανικό που βρίσκεται η Τουρκία, αποδίδει η Υπουργός Εξωτερικών την χθεσινή ειρωνική διάθεση του Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας Εγκεμέν Μπαγίς, απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Εγκεμέν Μπαγίς είχε επικαλεστεί τον Αλάχ για να σώσει τους Ελληνοκύπριους από την οικονομική κρίση.

Εξι μήνες απομόνωσης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν είναι λίγοι, αφού κατά τα λεγόμενα της Υπουργού Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, η οποία μίλησε πριν από λίγο στο Newsit, η ειρωνεία Μπαγίς οφείλεται κατά κύριο λόγο στον εκνευρισμό της Τουρκίας για την στασιμότητα στην οποία περιήλθε η Ευρωπαϊκή υποψηφιότητα της, στο διάστημα της Κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Οι δηλώσεις Μπαγίς προφανώς οφείλονται σε μία έκρηξη πανικού, κατά την Υπουργό Εξωτερικών, αφού πέραν της χθεσινής «προσευχής του στον Αλάχ»o Tούρκος Υπουργός, επανέφερε τις τελευταίες ημέρες και το θέμα της διενέργειας τετραμερούς διάσκεψης στο Κυπριακό, ένα γεγονός που απέρριψε και ο ίδιος ο ΓΓ των Η.Ε Μπαν Γκί Μουν, με δηλώσεις του τον περασμένο Μάρτιο, με τις οποίες ξεκαθάρισε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι δυνατόν σε αυτή τη χρονική περίοδο, καθώς οι συνομιλίες στο Κυπριακό έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.



Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο έχει καταστήσει σαφές, ότι η πραγματοποίηση μίας διεθνούς διάσκεψης, με τη συμμετοχή και των τεσσάρων εμπλεκομένων μερών, δεν μπορεί να καταστεί δυνατή, αφού δεν υπήρξε καταρχήν συμφωνία στις βασικές πτυχές του Κυπριακού.

Στις δηλώσεις της στο Newsit, η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, χαρακτήρισε αλαζόνα και υπερφίαλο τον Εγκεμέν Μπαγίς, στον οποίο απέδωσε μία νεοθωμανική νοοτροπία, κρίνοντας τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Επικρατείας ως μικροπρεπής.