Κυπριακό: Αναμένεται πολιτικός «εμφύλιος» στην τουρκοκυπριακή πλευρά

Προβλέπονται εσωτερικές πολιτικές ανακατατάξεις στην τουρκοκυπριακή πλευρά, με τον Οζερσάι, να «βλέπει» ψηλότερα από τη θέση στην οποία βρίσκεται, με τις φιλοδοξίες του να είναι ότι θα διαδραματίσει αυτός και όχι ο Ακιντζί, στα επόμενα χρόνια, πρωταγωνιστικό ρόλο στο θέμα του Κυπριακού.

Τη δική του γραμμή στο Κυπριακό επιχειρεί να επιβάλει ο Κουντρέτ Οζερσάι, η οποία κινείται εγγύτερα στις θέσεις της Άγκυρας αλλά με γνώμονα τους Τουρκοκυπρίους. Ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος δεν επιζητά, αλλά απαιτεί να έχει τον πρώτο ρόλο στο Κυπριακό, σ’ ό,τι αφορά το ψευδοκράτος. Για τον ίδιο το «σύνταγμα της τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου» του δίνει το δικαίωμα να έχει στα χέρια του το Κυπριακό, ενώ ο Μουσταφά Ακιντζί θα πρέπει να περιοριστεί στα τυπικά καθήκοντα του «προέδρου».

Η πρόσφατη αντίδραση στα κατεχόμενα για την απουσία του Κουντρέτ Οζερσάι από τη συνάντηση του Μουσταφά Ακιντζί με την Τζέιν Χολ Λουτ, δεν είχε να κάνει τόσο με τις θέσεις του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας στο Κυπριακό, αλλά με τις «θεσμικές» διαφορές.

Οι κινήσεις αυτές έχουν να κάνουν και με τα παιχνίδια διαδοχής στα κατεχόμενα, καθώς εισέρχονται σε περίοδο αποφάσεων ενόψει των «εκλογών» του 2020 στις οποίες ο Οζερσάι προαλείφεται να είναι ο ισχυρός υποψήφιος της παραδοσιακής δεξιάς στα κατεχόμενα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οζερσάι: Οι Ε/κ συνήθισαν την εξουσία από το 1963

Γι’ αυτό και δεν αποκλείεται μέσα στο προσεχές διάστημα να υπάρξουν εσωτερικές πολιτικές αναταράξεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, οι οποίες θα οδηγήσουν σε αλλαγή «κυβέρνησης».

Τα δεδομένα αυτά έρχονται να προσθέσουν ένα ακόμα βαρίδι στο Κυπριακό καθώς και η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα μπει σύντομα σε «προεκλογική περίοδο».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, συνέστησε χθες προσοχή για όλες τις κινήσεις και αντιδράσεις από τουρκοκυπριακής πλευράς. Σύμφωνα με τον υπουργό, η μάχη διαδοχής στα κατεχόμενα οδηγεί σε αντιπαραθέσεις.

Με αφορμή τα σχόλια στα κατεχόμενα για τις συμμετοχές στις συναντήσεις της Λουτ και το γεγονός ότι από ε/κ πλευράς ήταν παρών ο Ν. Χριστοδουλίδης ενώ στα κατεχόμενα δεν παρέστη ο Οζερσάι, ο υπουργός Εξωτερικών ενέταξε αυτή τη σύγκρουση στην αντιπαράθεση Ακιντζί-Οζερσάι.

Επί του συγκεκριμένου τόνισε πως και στο παρελθόν ο υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε σε συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με απεσταλμένους των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό. Υπενθύμισε πως και ο προκάτοχός του, Ιωάννης Κασουλίδης, συμμετείχε στις συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα. 

Πηγή: philenews