Κυπριακό: Σταθερή παραμένει η Λευκωσία στις έξι παραμέτρους του Γκουτέρες

Θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι ότι αυτούσιες οι έξι παράμετροι, όπως τις πρότεινε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ως ένα ενιαίο πλαίσιο, θα πρέπει να συμπεριληφθούν στους όρους αναφοράς, οι οποίοι και θα επιτρέψουν να επαναληφθεί η διαπραγμάτευση για μια συνολική λύση του Κυπριακού, συμπεριλαμβανόμενης της πολύ κρίσιμης διάστασης της ασφάλειας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , Πρόδρομος Προδρόμου.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, εξήγησε, οι διευκρινίσεις που δόθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη στη σύσκεψη της 4ης Ιουλίου 2017 «αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των παραμέτρων» που πρότεινε ο κ. Γκουτέρες στις 30 Ιουνίου 2017.

Ο κ. Προδρόμου σχολίαζε ανακοίνωση από το γραφείο του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακκιντζί, στην οποία προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι την Τρίτη, 4 Ιουλίου 2017, δεν έγινε καμία συνάντηση ηγετών στο Κραν Μοντανά.

Επειδή το ζητούμενο είναι η συνομολόγηση όρων αναφοράς για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, και συναφώς το πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο απασχόλησε εκείνη τη σύσκεψη που έγινε στο Κραν Μοντανά στις 4 Ιουλίου 2017, «πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι τέτοιοι ανακριβείς ισχυρισμοί δεν συμβάλλουν καθόλου στον επιζητούμενο στόχο», κατέληξε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ