Κύπρος: Επιτεύχθηκε συμφωνία για το επικαιροποιημένο μνημόνιο

Κύπρος:
Αίσια κατάληξη είχαν σήμερα οι επίπονες διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τρόικας για την επικαιροποίηση του μνημονίου, καθώς βρέθηκε η χρυσή τομή στο θέμα των εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων, αφήνοντας, σύμφωνα με τεχνοκράτη της τρόικας, ικανοποιημένα και τα δύο μέρη.
Μετά τη μακρά συνάντηση, χθες βράδυ, των επικεφαλής της τρόικας με τον Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών, όπου κατέστη δυνατή η γεφύρωση των διαφορών και η επίτευξη συμφωνίας για το νομοσχέδιο σχετικά με τις εκποιήσεις υποθηκών σε περιπτώσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο πρέπει να ψηφισθεί από τη Βουλή έως το τέλος Αυγούστου. Ταυτόχρονα, υπήρξε συμφωνία για το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με την αφερεγγυότητα, στο οποίο προβλέπεται η προστασία της πρώτης κατοικίας. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφισθεί έως το τέλος του χρόνου.
Ανώτερη πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενημερώνοντας για την επιτυχή κατάληξη της πέμπτης αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας, ανέφερε ότι διαπιστώθηκε πρόοδος στην εφαρμογή του μνημονίου. Όμως, προειδοποίησε ότι παραμένουν προκλήσεις- κλειδιά, παρά τη σημαντική πρόοδο στον δημοσιονομικό τομέα και τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.
Για τους εκπροσώπους της τρόικας, βασικό ζήτημα είναι ο αποτελεσματικός έλεγχος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία ξεπερνούν το 50% στους τραπεζικούς λογαριασμούς και ανέρχονται σε περισσότερα από 27 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων γύρω από το θέμα των εκποιήσεων, τονίζοντας ότι η χθεσινή προσωπική παρέμβαση του κ. Αναστασιάδη οδήγησε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. «Αυτό μάς χαροποιεί λαμβάνοντας υπόψη την παρέμβαση του Προέδρου, ο οποίος προέβαλε τις κοινωνικές ευαισθησίες για τα θέματα που συζητούνται με την τρόικα» είπε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση διαψεύδει τουρκικά δημοσιεύματα που αναφέρονται στη συνάντηση Αναστασιάδη- Έρογλου

Η κυπριακή κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στη χθεσινή συνάντηση με τον Ντερβίς Έρογλου φέρεται να θύμωσε και, αφού κτύπησε το χέρι του στο τραπέζι, έφυγε από την αίθουσα των συνομιλιών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι τα δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Τα απέδωσε μάλιστα στην αμηχανία και την αδυναμία στην οποία βρέθηκε η τουρκική πλευρά, μπροστά στα επιχειρήματα και τις εναλλακτικές προτάσεις του Νίκου Αναστασιάδη. Ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε ακόμη λόγο για ανυπόστατες διαρροές υπό μορφή κουτσομπολιού, οι οποίες, σε καμία περίπτωση, δεν μπορούν να δικαιολογηθούν.

Υπάρχει αμερικανικό ενδιαφέρον για το Κυπριακό, εκτιμά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης, διατύπωσε την εκτίμηση ότι υπάρχει αμερικανικό ενδιαφέρον για το Κυπριακό ως αποτέλεσμα του νέου αναβαθμισμένου γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου και, όπως σημείωσε, μετά τις εκλογές στην Τουρκία αναμένεται να διαφανεί καλύτερα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος σχολίαζε στο ΡΙΚ την δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι υπάρχουν διαφορές στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την εισβολή των Ρώσων στην Κριμαία, παρέπεμψε στις δηλώσεις του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, που αντιπροσωπεύουν, όπως είπε, τις θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντ. Έρογλου συζητήθηκαν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και η μεθοδολογία που θα διέπει ενδεχόμενη τρίτη φάση των συνομιλιών.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υπερεξουσίες στη MIT! Ο Ερντογάν της «παρέδωσε» και τις τηλεπικοινωνίες της Τουρκίας!

Τι αλλάζει στο απόρρητο «κόκκινο βιβλίο» της Τουρκίας τι προβλέπει για την Ελλάδα


Ο Αττίλας σε φωτογραφίες που τράβηξαν Τούρκοι! Εικόνες από ομαδικούς τάφους