Κυπριακή ΑΟΖ: Σε συνεννόηση Αθήνα – Λευκωσία για την κατάθεση συντεταγμένων

Το ζήτημα που αφορά την κατάθεση συντεταγμένων και για την υπόλοιπη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας «είναι τεχνικό και δεν πρέπει να ανάγεται σε πολιτικό», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος είπε ότι Λευκωσία και Αθήνα βρίσκονται σε συνεννόηση.

Προσέθεσε δε, μιλώντας στο ΡΙΚ, ότι οι τεχνικοί των κυβερνήσεων των δύο χωρών συζητούν το θέμα των χαρτογραφήσεων, «ώστε να μη γίνει κάτι που να ζημιώνει είτε την Ελλάδα είτε την Κύπρο».

Εξάλλου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η Ιορδανία ανανέωσε τη δυνητική επιθυμία της να προμηθευτεί φυσικό αέριο και από την Κύπρο, σε περίπτωση κατά την οποία οι συνομιλίες καταστήσουν εφικτό κάτι τέτοιο. Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, η Ιορδανία έχει και το Ισραήλ ως πιθανή χώρα για προμήθεια Φυσικού Αερίου, αλλά έχει και την Κύπρο. Ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε ότι αναλόγως των τουρκικών προκλήσεων, η κυβέρνηση θα επιλέξει τον χρόνο σε ό,τι αφορά τη κατάθεση συντεταγμένων για ολόκληρη την ΑΟΖ της.

Στις 5 Ιανουαρίου ο κ. Κασουλίδης δήλωσε οτι η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες με στόχο να καταθέσει τις συντεταγμένες σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της, για την οποία δεν έχουν κατατεθεί συντεταγμένες, σημειώνοντας ότι η απόφαση για το χρόνο κατάθεσης θα ληφθεί ανάλογα με τις τουρκικές προκλήσεις.

Σχετικά με τη θέση της διεθνούς κοινότητας στο θέμα ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις αξιώσεις της Άγκυρας, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας καθορίζει ξεκάθαρα πώς διέπονται οι σχέσεις των κρατών σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ της κάθε μίας χώρας.
Η Τουρκία, υπενθύμισε, δεν υπέγραψε τη Συνθήκη και είναι η μόνη που πολύ πρόσφατα καταψήφισε τις υποχρεώσεις των κρατών. «Είναι φανερό σε όλους ότι η Τουρκία ενεργεί αυθαίρετα δια της δύναμής της στην περιοχή», είπε ο κ. Κασουλίδης.

Πρόσθεσε ότι από την ώρα που κατατίθενται συντεταγμένες στα Ηνωμένα Έθνη, είτε με συμφωνία με το κράτος που βρίσκεται στη μέση γραμμή να συνορεύει, πχ Λίβανος, Ισραήλ, Αίγυπτος, είτε άλλως πως, τα πράγματα έχουν προχωρήσει.

«Κάπου πρέπει να ξεκινήσουν τα πράγματα, είτε συμφωνεί η Τουρκία είτε όχι για την υπόλοιπη ΑΟΖ της Κύπρου», ανέφερε