Κυπριακή ΑΟΖ: Η Άγκυρα στέλνει δεύτερο γεωτρύπανο – Στο παιχνίδι «το ψευδοκράτος»

«Τρέχουν» οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα θα στείλει το δεύτερο γεωτρύπανο που διαθέτει, το «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ, πλαισιώνοντας έτσι τον «Πορθητή» που μετρά περίπου ένα μήνα στην περιοχή.

Η Λευκωσία καλείται να αντιμετωπίσει και να «αναχαιτίσει» τις τουρκικές προκλητικές και επιθετικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και την «είσοδο» του «ψευδοκράτους» στο έντονο ενεργειακό παιχνίδι και την διπλωματική σκακιέρα, έχοντας την υποστήριξη της Άγκυρας.

Οι προκλητικές δηλώσεις του Ντονμέζ

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, οι εργασίες  συνεχίζονται για την τεχνολογική αναβάθμιση του δεύτερου γεωτρύπανου «Γιαβούζ», το οποίο θα σταλεί μέσα στον Ιούνιο στο οικόπεδο «Λευκωσία -2» της Κυπριακής ΑΟΖ και θα ξεκινήσει γεώτρηση τον Ιούλιο.

Επίσης, ο Ντονμέζ επιχείρησε να απαντήσει στις διπλωματικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντάς τις κινήσεις αυτές «βρώμικους λογαριασμούς» και «τρέλες», ενώ όπως υποστήριξε η Κύπρος κρύβεται «πίσω από εξωτερικούς πρωταγωνιστές της περιοχής».

Στη συνέχεια σε μία προσπάθεια να πείσει για τις επιδιώξεις τους στην Κυπριακή ΑΟΖ, επανέλαβε πως στις εργασίες έρευνας και γεώτρησης της Τουρκίας έχει δοθεί δώσει προτεραιότητα στην προστασία των δικαιωμάτων τους αλλά και του «ψευδοκράτους».

Η «στρατηγική» της Λευκωσίας

Ειδικότερα, η Κύπρος εξετάζει όλα τα μέτρα και προχωρεί με κάθε διπλωματικό και νομικό «όπλο» που κατέχει προκειμένου να αντιμετωπίσει την τούρκικη παραβατικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, γνωρίζοντας ωστόσο πως  ο Ερντογάν δεν θα υποχωρήσει από το στρατηγικό πλάνο του, σε περίπτωση μη επιβολής κυρώσεων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκτός από την Σύνοδο των MED-7, «κοιτάζει» και την  Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 20 Ιουνίου,  έχοντας στο «χέρι του» την έκθεση προόδου της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, προκειμένου να πιέσει την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.

Τα «Κατεχόμενα» μπαίνουν στο «παιχνίδι»

Εν τω μεταξύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε χθες την πρώτη επίσημη επίσκεψη στα Κατεχόμενα, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε ο συνασπισμό του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και του Κόμματος του Λαού (HP).

Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν, συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάϊ, συνάντησε τον «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ, τον «υπουργό εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι και τον  «υπουργός οικονομικών» Ολγκούν Αμτσαόγλου, είχαν χθες στην Κωνσταντινούπολη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Αντιπρόεδρο .

Όπως ήταν αναμενόμενο, στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκαν το Κυπριακό, τα οικονομικά θέματα και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: Offsite