Κυπριακή ΑΟΖ: Στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο φέρνει τις τουρκικές προκλήσεις ο Αναστασιάδης

Μια «ισχυρή» δήλωση εκ μέρους του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που θα απηχεί την θέση της ΕΕ και θα προειδοποιεί για λήψη πιο σκληρών αποφάσεων κατά της Τουρκίας επιδιώκει ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Για τον λόγο αυτό ο κ. Αναστασιάδης θα ενημερώσει το Συμβούλιο κατά την άτυπη συνεδρίασή του στο Σίμπιου της Ρουμανίας, αλλά θα έχει και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες.

Όπως άλλωστε δήλωσε ο ίδιος, θα παραθέσει όλα τα επιχειρήματα που αποδεικνύουν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία.

Χάρτης με την Κυπριακή ΑΟΖ στον ΟΗΕ

Στο μεταξύ η Λευκωσία κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη χάρτη με το σύνολο των συντεταγμένων βορείως και βορειοδυτικά της Κύπρου.

Ο χάρτης, ο οποίος γνωστοποιήθηκε μέσω της επίσημης εφημερίδας της Δημοκρατίας, περιέχει συνολικά 177 σημεία στη βάση της μέσης γραμμής.

Ο χάρτης λειτουργεί και ως «πρόσκληση» προς την Τουρκία για οριοθέτηση ΑΟΖ. Πάντως κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να γίνει, καθώς η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Γαλλικό ενδιαφέρον για νέες έρευνες στην ΑΟΖ

Οι τουρκικές προκλήσεις δεν φαίνεται, ωστόσο, να επηρεάζουν το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό φάνηκε άλλωστε και από τις επαφές που είχε στο Παρίσι ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Τις επόμενες ημέρες η TOTAL αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις για έναρξη ερευνών στα τεμάχια 2, 3 και 9.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Γαλλία προγραμματίζει να προχωρήσει σε έρευνες σε τέσσερα οικόπεδα την περίοδο 2019 – 2020, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει με πέντε γεωτρήσεις.