Κυπριακή ΑΟΖ: Τι γίνεται με τα ενεργειακά σχέδια των TOTAL και ENI ;

Οι δυο εταιρίες που θα κάνουν έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ εξετάζουν το ενδεχόμενο οι γεωτρήσεις να μην ξεκινήσουν από το οικόπεδο 7, αλλά από κάποιο άλλο, κοντινό και εκτός της τουρκικής ακτίνας δράσης.

Οι λόγοι που οδηγούν στην απόφαση αυτή έχουν να κάνουν τόσο με συμβατικές υποχρεώσεις όσο και με ζητήματα ασφαλείας. Πρόσφατα άλλωστε ο CEO της ιταλικής ENI Κλάουντιο Ντεσκάλτσι είχε δηλώσει «αν κάποιος εμφανίζεται με πολεμικά πλοία, δεν κάνω γεωτρήσεις».

Επί της ουσίας, πρόκειται για κίνηση τακτικής, σύμφωνα με πηγές με γνώση του θέματος.

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές στην Κύπρο, μιλώντας στο Economy Today, ανέφεραν ότι η κοινοπραξία ENI – TOTAL δεν είχε ποτέ επισημοποιήσει την πρόθεσή της να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις από το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

«Η κοινοπραξία θα ξεκινήσει τις νέες τις έρευνες από το σημείο ή τα σημεία που κρίνουν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες σε αυτό το χρονικό σημείο να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα», ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με την πάγια πρακτική των εταιρειών δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων οι στόχοι. Σε καμία περίπτωση είπε, δεν εγείρονται ζητήματα ασφαλείας για το τεμάχιο 7.

Με πληροφορίες από: Newsit / Sigmalive