OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: «Εκβιασμοί δεν περνάνε», λέει ο Αναστασιάδης στον ΟΗΕ

02/11/2013 - 16:37
Share on FacebookShare on Twitter

Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στη δήλωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν, ο οποίος δίνει προθεσμία τεσσάρων ημερών στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα, να καθορίσουν ημερομηνία για την πρώτη συνάντησή τους και να επαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

«Εκβιασμοί και χρονοδιαγράμματα δεν γίνονται αποδεκτά απ’ όπου κι αν προέρχονται» τόνισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης και επανέλαβε ότι οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν με τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Πρέπει, σημείωσε, να γίνει συνείδηση ότι «η εμπιστοσύνη σε κάποιους δίδεται ή αναιρείται μέσα από τις πράξεις και τη συμπεριφορά τους».

Σχολιάζοντας τη δήλωση της γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, μετά τη συνάντηση του Μπαν Κι μουν με τον ειδικό σύμβουλό του, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι τις προσεχείς ημέρες θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο για να δοθούν απαντήσεις σε όσα ανακοινώθηκαν.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε ότι οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να ξεφύγει από τις θέσεις αρχών της ελληνοκυπριακής πλευράς. Δεν θα ζούμε στην Αυστραλία, αλλά στην Κύπρο, σημείωσε ο πρόεδρος και τόνισε ότι ουδείς πρέπει να προωθεί τις θέσεις της μιας πλευράς για να εκθέτει την άλλη.

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι προσωπική επιθυμία του, αλλά και της κυβέρνησης, είναι να εργαστούν άοκνα για την επίτευξη λύσης, η οποία να διασφαλίζει την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού, χωρίς να παραγνωρίζονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
Το ΑΚΕΛ δια του γγ ‘Αντρου Κυπριανου διαμήνυσε ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά τελεσίγραφα, ούτε από τα Ηνωμένα Έθνη, ούτε από την τουρκική πλευρά. Υποστήριξε ότι σημασία δεν έχουν τα χρονοδιαγράμματα, αλλά το περιεχόμενο της κοινής δήλωσης γι’ να αρχίσουν οι συνομιλίες. Ωστόσο, το ΑΚΕΛ καλεί τον πρόεδρο Αναστασιάδη να αντιληφθεί ότι οι χειρισμοί του στο Κυπριακό «δεν πρέπει να καθοδηγούνται από τις εσωτερικές ή επικοινωνιακές του ανάγκες».

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ έχει χρεοκοπήσει ως απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και έχει απωλέσει κάθε ίχνος αντικειμενικότητας, αμεροληψίας και αξιοπιστίας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν και κάλεσε τον Μπαν Κι μουν να αντιληφθεί ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ φέρει σοβαρή ευθύνη για το σημερινό αδιέξοδο και να τον παροπλίσει αμέσως.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι ξενίζει η υιοθέτηση χρονοδιαγραμμάτων από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και είναι προφανώς απαράδεκτη και απορριπτέα. Ο γενικός γραμματέας, είπε ο κ. Ομήρου, έπρεπε να γνωρίζει ότι, μετά τα όσα διαδραματίστηκαν το 2004, χρονοδιαγράμματα δεν γίνονται αποδεκτά από την Κυπριακή Δημοκρατία και την ελληνοκυπριακή πλευρά. Έπρεπε επίσης να γνωρίζει, πρόσθεσε, ότι χωρίς επαρκή διαπραγματευτική βάση, που να περιλαμβάνει τις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, δεν είναι νοητή η επανάληψη των συνομιλιών.

Σχολιάζοντας την έκφραση εμπιστοσύνης από τον Μπαν Κι μουν προς τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι αυτή δεν είναι συμβατή με την έλλειψη εμπιστοσύνης από την Κυπριακή Δημοκρατία και την ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως εκφράστηκε με ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής.

Οι Οικολόγοι αναφέρουν ότι το τελεσίγραφο του γενικού γραμματέα εκδόθηκε μετά από ενημέρωσή του από τον ειδικό σύμβουλο του, Αλεξάντερ Ντάουνερ, «ο οποίος για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται αρνητικός και μεροληπτικός και επιχειρεί έκδηλα να κατευθύνει καταστάσεις, γεγονότα, τις θέσεις και τη θέληση των Ελληνοκυπρίων, σε ατραπούς που αυτός επιθυμεί, και σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα». 

Διαβάστε ακόμη:

Μπαγίς: «Η Κύπρος φταίει για το ευρωπαϊκό φρένο»


Ελλάδα – Κύπρος: Πόσο διαφορετικά και πιο σοβαρά αντιμετωπίζει η Λευκωσία τη κρίση στις ΕΔ



Tags: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣΚΥΠΡΟΣΟΗΕ

Related Posts

ΕΕ - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

ΕΕ: «Κάτι κινείται» για το άρθρο 42.7 περί ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής

24/04/2026 - 13:11
Κύπρος
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Με χρηματοδότηση των ΗΠΑ αναβαθμίζει τις στρατιωτικές βάσεις της, αναφέρει το ABC News

20/04/2026 - 11:51
Ερντογάν
ΚΥΠΡΟΣ

Μήνυμα Ερντογάν για τις ελληνικές δυνάμεις στην Κύπρο: «Δεν πρέπει να είναι μόνιμες»

16/04/2026 - 20:11

Διαβάστε Επίσης

Οι Φρουροί της Επανάστασης απειλούν ξανά για τα Στενά του Ορμούζ και όσα πλοία προσπαθήσουν να περάσουν

Βουλή – Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων: Θετική γνώμη κατά πλειοψηφία για την αναβάθμιση των φρεγατών MEKO

Τραμπ: «Το Ιράν πρέπει να φερθεί έξυπνα και να παραδοθεί – Έχουμε διαλύσει τον στρατό τους»

SOUTHCOM: Δύο νεκροί από αμερικανικό πλήγμα σε σκάφος ύποπτο για διακίνηση ναρκωτικών [vid]

Ιράν: Πυρκαγιά ξέσπασε σε εμπορικό κέντρο δυτικά της Τεχεράνης [vid]

Τουρκικό CN-235 και UAV έκαναν παραβάσεις στο FIR Αθηνών – Mία παραβίαση του εναέριου χώρου από το drone

Νέα επίθεση του Ιράν με πυραύλους και drones εναντίον των ΗΑΕ

Η THEON σύναψε δεσμευτική συμφωνία για την απόκτηση του 80% της γαλλικής MERIO

Top News

Δημήτρης Αλεξάνδρου: Βίντεο με τη Ρία Ελληνίδου να χοροπηδά στο τραμπολίνο που αγόρασε για τον γιο του, Πάρη

Νότης Σφακιανάκης: Βαρύ πένθος για τον τραγουδιστή – Πέθανε η αδερφή του

Μπέσσυ Αργυράκη: Ο γιος μου μού είπε «μαμά ήθελες καριέρα, να μην έκανες παιδιά»

Νένα Μεντή: «Με την Άννα Παναγιωτοπούλου δεν είχαμε καβγάδες, με τη Μίνα Αδαμάκη είχαμε ασήμαντους»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert