Κυπριακό: Έστειλε διπλό «φιρμάνι» η Άγκυρα

 Η Τουρκία φρόντισε, ανήμερα των πανηγυριών στα κατεχόμενα για τα 35 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, να στείλει συγκεκριμένα μηνύματα για το Κυπριακό. Το διπλό τουρκικό φιρμάνι της Άγκυρας είχε αποδέκτες τόσο τον Μουσταφά Ακιντζί με υπόδειξη για νέες ιδέες και προτάσεις, όσο και τον Νίκο Αναστασιάδη καλώντας τον να ξυπνήσει από το όνειρο των μηδενικών εγγυήσεων.

Μεταφορείς των μηνυμάτων από την Τουρκία ήταν ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ο οποίος μίλησε πριν από την παρέλαση στα κατεχόμενα και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στην ομιλία του ο Φουάτ Οκτάι τόνισε πως «στο σημείο που έχουμε έρθει, υπάρχει η ανάγκη για νέες ιδέες και προτάσεις», προσθέτοντας επίσης ότι «οι διαδικασίες διαπραγματεύσεων ανοικτού τέλους και οι προσεγγίσεις που παραβλέπουν τις υφιστάμενες πραγματικότητες στο νησί θα πρέπει να εγκαταλειφθούν».

Στο δικό του μήνυμα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε πως πρέπει «να ξυπνήσουν από το όνειρό τους» εκείνοι που λεν μηδέν εγγυήσεις. «Και να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι η Τουρκία δεν υιοθέτησε ποτέ στο Κυπριακό το: δώσε και γλύτωσε». Επίσης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συντήρησε ανοικτό το θέμα του Αιγαίου, σημειώνοντας ότι το ζήτημα θα οδηγηθεί για συζήτηση στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Το μήνυμα του Μουσταφά Ακιντζί ήταν πως οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν τον αγώνα για να είναι οι σχέσεις των δύο πλευρών στην Κύπρο, όχι στο πλαίσιο μειοψηφίας-πλειοψηφίας, αλλά όπως προβλέπεται στις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, σχέσεις πολιτικά ίσων.

Επανέλαβε ότι οι διαδικασίες ανοικτού τέλους έμειναν στο παρελθόν, όπως αναφέρεται και στην έκθεση των ΗΕ, προσθέτοντας ωστόσο ότι παραμένοντας δεσμευμένος στις συμφωνίες που έγιναν στο παρελθόν, «θα είμαστε έτοιμοι για τη δημιουργία ενός νέου ομοσπονδιακού συνεταιρισμού που θα βασίζεται στην ύπαρξη δύο πολιτικά ίσων συνιστωσών πολιτειών και την κυριαρχία αυτού του νησιού που θα γεννηθεί από δύο ίσες πλευρές».

Το μήνυμα του Προέδρου Αναστασιάδη, όπως αυτό μεταφέρθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, είναι πως «ελπίζουμε ότι, αντίθετα με τις διαθέσεις που δείχνουν οι προκλητικοί εορτασμοί, η Τουρκία και η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων θα επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση και να συμφωνηθούν το ταχύτερο δυνατόν οι Όροι Αναφοράς και να επαναρχίσει η διαπραγμάτευση».

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος