Κυπριακό: Εξελίξεις μόνο αν γίνει δεκτή η θέση Αναστασιάδη

Αν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος θα βρίσκεται σήμερα στα κατεχόμενα, διαβουλευθεί με την τουρκοκυπριακή ηγεσία και αποδεχθούν η Άγκυρα και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, τη θέση του Κυπρίου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, «ενδεχομένως να υπάρξουν και εξελίξεις στο Κυπριακό», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης.
Τόνισε ότι έχει διαφανεί πως η διεθνής κοινότητα ενστερνίστηκε την θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι δεν μπορεί να αρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό, χωρίς κοινό ανακοινωθέν, που να καθορίζει ξεκάθαρα το πλαίσιο των συνομιλιών και τη βάση λύσης.
Ο κ. Αναστασιάδης θα έχει σήμερα έκτακτη σύσκεψη με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο Πρόεδρος έκρινε ότι πρέπει να διαβουλευθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς σε σχέση με τις εξελίξεις, που αφορούν την αναβολή της αναχώρησης από την Κύπρο του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, και τις διαβουλεύσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου με την τουρκοκυπριακή ηγεσία.
Ο κ. Ντάουνερ παράτεινε τη διαμονή του με την ελπίδα να «κλείσει» το κοινό ανακοινωθέν, για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.
Η μία κυριαρχία του κοινού κράτους είναι το μόνο «αγκάθι», που εμποδίζει την έκδοση ανακοινωθέντος, με τις δύο πλευρές να φαίνονται αδιαπραγμάτευτες στις θέσεις τους για το ζήτημα.
Το ζητούμενο, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, είναι να μπορεί ο κ. Αναστασιάδης να πει στους Ελληνοκυπρίους ότι η ομοσπονδία έχει ενιαία κυριαρχία και ο Ντερβίς Έρογλου να διαβεβαιώσει τους Τουρκοκυπρίους ότι η ομόσπονδη πολιτεία τους θα είναι πολιτικά ισότιμη και θα χειρίζεται μόνη τις υποθέσεις της. Η ίδια πηγή ανέφερε εξετάζονται διάφορες εκδοχές για το πώς θα μπορούσε να περιγραφεί η μία κυριαρχία, χωρίς να αναφέρεται ο όρος «ενιαία».
Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, πρότεινε η κυριαρχία να περιγράφεται με τον αγγλικό όρο «indivisible» (αδιαίρετη). Η απόδοση δεν ικανοποίησε τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, Οσμάν Ερτούγ, ο οποίος αντιπρότεινε τo «insoluble» (αδιάλυτη).
Ο κ. Αναστασιάδης περιορίστηκε σε μια λακωνική δήλωση: «Είμαστε το ίδιο μακριά και το ίδιο κοντά».
Για κρίσιμες μέρες στην Κύπρο, κάνουν λόγο δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, δημοσιεύματα τα οποία επικαλούνται και οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες.