OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: O Αναστασιάδης μετέφερε στον Μακρόν προτάσεις για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ

10/11/2022 - 22:17
Αναστασιάδης
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμμανουέλ Μακρόν, είχε το απόγευμα στο Παρίσι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέφερε στον Γάλλο Πρόεδρο τις θερμές του ευχαριστίες και την ειλικρινή του εκτίμηση για το άριστο που διέκρινε τη μεταξύ τους συνεργασία κατά την περίοδο των τελευταίων χρόνων.

Σε ανακοίνωση της Κυπριακής Προεδρίας αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, οι δύο Προέδροι ανέλυσαν τη δυναμική και το στρατηγικό βάθος της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας των δύο χωρών. Εντός του πλαισίου αυτού, ιδιαίτερης αναφοράς χρήζουν οι προοπτικές που παρουσιάζουν οι τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, της εκπαίδευσης, καθώς επίσης και της ενέργειας.

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι η Γαλλία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, έναν στρατηγικό εταίρο, συμβάλλοντας τα μέγιστα στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για δημιουργία συνθηκών ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Συζήτησαν επίσης, τις τρέχουσες προκλήσεις σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να τύχει πληροφόρησης από τον Γάλλο Πρόεδρο για τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις, αλλά και τις όποιες προοπτικές τερματισμού των εχθροπραξιών. Εξάλλου, ο ίδιος ο κ. Μακρόν, από την αρχή είχε αναλάβει κατά τρόπο ενεργό – και εξακολουθεί να αναλαμβάνει – πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες με στόχο την επίτευξη μίας ειρηνευτικής συμφωνίας.

Ο Πρόεδρος Ενημέρωσε τον Μακρόν και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ευχαριστώντας τον παράλληλα για τη σταθερή θέση αρχών της Γαλλίας, υπέρ μιας συνολικής λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Μίας λύσης που θα πρέπει ακόμη να διασφαλίζει την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και την απρόσκοπτη απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Προτάσεις για ενεργότερη συμμετοχή των διεθνών εταίρων»

Εξέφρασε, επίσης, βαθιά ευγνωμοσύνη για την πολύτιμη στήριξη του ιδίου προσωπικά, όποτε κυπρογενή ζητήματα συζητούνται στα Ηνωμένα Έθνη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ή ακόμη εντός του σχηματισμό των EUMED 9, και σε άλλα fora.

Υπό το φως του ταχέως μεταβαλλόμενου γεωπολιτικού περιβάλλοντος σε συνέχεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέφερε στον Πρόεδρο Μακρόν την έντονη ανησυχία του, ότι όσο το κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο, θα εξακολουθήσει να αποτελεί υφέρπουσα απειλή για την ειρήνη και ασφάλεια, όχι μόνο στην επίσης εύθραυστη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη.

Επί της ουσίας, ο Αναστασιάδης κατέθεσε κάποιες προτάσεις στον Πρόεδρο Μακρόν, οι οποίες θα ήταν σε θέση να βοηθήσουν, αφ’ ενός στην αποκλιμάκωση και γενικότερα την αποφυγή των εντάσεων, ή τη δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους ή της θαλάσσης και, αφ’ ετέρου, στη δημιουργία, μέσα από κατάλληλη προετοιμασία, των απαραίτητων εκείνων συνθηκών για επανέναρξη ενός γόνιμου διαλόγου για διευθέτηση του Κυπριακού, πάντοτε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Οι εν λόγω προτάσεις, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για ανάληψη μίας πρωτοβουλίας, προνοούν σε πρώτη φάση την ενεργότερη και καλή τη πίστη εμπλοκή εταίρων που έχουν ρόλο να διαδραματίσουν στο Κυπριακό, συγκαταλεγομένης βέβαια και της Γαλλίας, πάντοτε σε συνεννόηση με τα Ηνωμένη Έθνη. Και ασφαλώς, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, να υπάρξει και η ενεργός εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την υποβοήθηση όλων των εμπλεκομένων στην προσπάθεια για εξεύρεση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, που θα αποβεί προς όφελος όλων των Κυπρίων πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Εξάλλου, η Κύπρος είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η λύση του κυπριακού προβλήματος είναι και ευρωπαϊκή υπόθεση», τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ

Tags: ΓΑΛΛΙΑΕΕΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝΚΥΠΡΙΑΚΟΚΥΠΡΟΣΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Related Posts

Υποβρύχιο «Πρωτεύς» S113: Παραδίδεται ως μουσείο τη Δευτέρα 11 Μαΐου στο Φλοίσβο
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Ο Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη – Τι συζήτησαν

08/05/2026 - 19:51
Spike LR2
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

SPIKE LR2: H Εθνική Φρουρά Κύπρου εκπαιδεύεται στο ισραηλινό αντιαρματικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς [vid]

05/05/2026 - 21:18
ΕΕ - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

ΕΕ: «Κάτι κινείται» για το άρθρο 42.7 περί ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής

24/04/2026 - 13:11

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1913 o Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος λήγει και επίσημα με την υπογραφή της συνθήκης του Λονδίνου

Τραμπ: Χωρίς απόφαση ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνεδρίαση στον Λευκό Οίκο για το Ιράν

Oreshnik: «Δεν είναι και τόσο προηγμένος» ο ρωσικός βαλλιστικός πύραυλος, λένε Ουκρανοί εμπειρογνώμονες

«Project Trident»: Ελλάδα, ΗΠΑ και Νότια Κορέα υπέγραψαν συμφωνία για ένα νέο ναυπηγικό κόμβο στην Ελευσίνα

Ρωσικό drone στη Ρουμανία: Τι προβλέπουν το άρθρο 4 και το άρθρο 5 του NATO – Σταδιακή αντίδραση από τη Συμμαχία

Το Ιράν διαψεύδει ξανά τον Τραμπ: «Το μνημόνιο κατανόησης δεν περιλαμβάνει τα πυρηνικά και τα Στενά του Ορμούζ»

Πούτιν για drone στη Ρουμανία: «Δεν ξέρουμε αν ήταν ρωσικό – Δώστε μας τα συντρίμμια να το εξετάσουμε»

Εκσυγχρονισμός MEKO: Υπεγράφη η σύμβαση και με την SSMART για την ενσωμάτωση των συστημάτων επιχειρήσεων στις φρεγάτες

Top News

Ποιος είναι ο Έλληνας ομογενής που συνελήφθη στη Βρετανία για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν

Δημήτρης Κίτσος για Grand Hotel: «Περνούσαμε πολύ ωραία και περνάμε στα γυρίσματα, πραγματοποιήθηκε το τελευταίο»

Αμαλία Κωστοπούλου – Τζέικ Μέντγουελ: Οι αναρτήσεις από το εντυπωσιακό πάρτι πριν τον γάμο τους στην Ελλάδα

Ναταλία Δραγούμη: Παλιά ήθελα σε κάθε ρόλο να αλλάζω μαλλιά, είχα μανία με τις αλλαγές

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert